”Pedofilligan tog lagen till Sverige”

Nya uppgifter i brittisk press: Totalt över 100 övergrepp

avPatrik Brenning

Foto: REX / TT NYHETSBYRÅN
Bob Higgins under rättegången.

De tre pedofilerna satte skräck i brittisk ungdomsfotboll och har anklagas för totalt över 100 övergrepp.

Nu rapporterar The Mirror att Barry Bennell, Michael “Kit” Carson och Bob Higgins tillhörde en och samma liga.

– De tog sina lag till Sverige, säger en tidigare Southampton-tränare till tidningen.

2016 slog den före detta fotbollsspelaren Andy Woodward larm och vad som skulle komma att utvecklas till en enorm pedofilskandal som sedan dess skakat brittisk fotboll. Woodward berättade om hur han blivit utsatt för övergrepp av den aktade ungdomstränaren Barry Bennell och i februari 2018 dömdes Bennell till 31 års fängelse för totalt tolv fall av sexuella övergrepp mot minderåriga.

Totalt har Bennell nu dömts för 50 övergrepp under sin tid som tränare i klubbar som Manchester City, Stoke City och Crewe.

Körde in i ett träd innan rättegången

I svallvågorna av avslöjandet klev fler offer fram och med det pekades även fler förbrytare ut.

På onsdagen blev Bob Higgins den senaste pedofilen att fängslas när 66-åringen dömdes till 24 års fängelse för 45 olika övergrepp under åren 1971 till 1996. Higgins var ungdomstränare i Southampton FC och Peterborough United.

Samtidigt skriver The Mirror att Higgins hade kopplingar till såväl Bennell som nu avlidne Michael “Kit” Carson.

Carson skulle upp i domstol januari i år, anklagad för totalt tolv övergrepp mot elva olika pojkar under perioden 1978 till 2009, men dog i en bilolycka dagen innan rättegången. 75-åringen körde enligt Cambridge-News in i ett träd och omkom.

Enligt Mirror ingick trion i ett nätverk som enligt de spelare, tränare och andra offer som tidningen pratat med opererade över hela England.

Michael “Kit” Carson och Barry Bennel.

– Higgins, Carson och Bennell var vänner. De tog lag till Sverige, säger en före detta Southampton-tränare till Mirror utan att utveckla vad som hände i Sverige.

”Framstår som logiskt”

Bennell ska också ha tränat ungdomslag i Manchester tillsammans med tidigare Blackpool-scouten Frank Roper. Rooper har anklagats för övergrepp av den tidigare landslagsspelaren Paul Stewart men dog 2005 innan han kunde ställas inför rätta.

– Jag kommer ihåg när jag satt i en bil med Barry och han åkte för att träffa Frank Roper. Det fanns definitivt ett nätverk, säger Andy Woodward till The Mirror.

Tidigare Chelsea-spelaren Gary Johnson säger att han tror att även Eddie Heath, tidigare chefsscout i Chelsea som efter sin död 1980 anklagats för ett antal övergrepp, också var med i ligan.

– Vi kände inte till något om ett samarbete då men nu framstår det som fullständigt logiskt, säger Johnson.

ARTIKELN HANDLAR OM