Engelsk försvarsnonchalans tog rubrikerna i semifinalen

Eftertraktade Matthjis De Ligts värdepapper hade en svängig afton i Guimarães.

Men det var engelsk försvarsnonchalans som snodde slutsignalsrubrikerna när Nederländerna nådde final i Nations League efter förlängning.

– Vi gör några löjliga misstag, säger Raheem Sterling.

19-årige Ajaxmittbacken Matthjis De Ligt är ett namn så spännande att det fått lag som Barcelona och Manchester United att vara beredda att öppna den stora plånboken i sommar.

Han är även ett självskrivet kort i det nederländska landslaget – som under torsdagen ställdes mot England i semifinal i Uefa Nations League.

Till en början såg det ut som att det skulle bli en kväll att glömma för mittbacken.

När en mindre bra bolltouch i eget straffområde efter en halvtimmes spel skulle repareras med en glidtackling så var Englands Marcus Rashford snabbt med på noterna. Manchester United-anfallaren var snabb. Matthjis De Ligt var feltajmad.

”Solklar straff”

Gult kort – och en odiskutabel straff.

– Solklar straff. Här får vi se en duell mellan snabbhet och styrka. Den här gången vann Rashfords snabbhet, säger TV4:s expertkommentator Anders Andersson om situationen.

Rashford tog sedan själv hand om straffen – och gjorde inga som helst misstag.

Som om inte det var nog för De Ligt blev han dessutom retfullt tunnlad under den första halvleken av engelske Dortmundtalangen Jadon Sancho.

I den andra halvleken skulle dock revanschen komma – och då var det styrkans tur att vinna.

Med drygt kvarten kvar flög mittbacken kraftfullt upp i det engelska straffområdet. Efterföljande nick var lika kraftfull den, 1–1 var ett faktum – och likaså en efterföljande förlängning på matchen.

”Ger bort målet”

Trots den personliga revanschen för De Ligt var det dock en annan mittbacks försvarsmisstag som skulle bli matchavgörande.

Manchester Citys John Stones brukar oftast vara en klok och passningssäker mittback. När han vände och vred som sista man i inledningen av den första förlängningskvarten så skulle det dock bli ödesdigert. Memphis Depay högg, vann bollen, och avlossade.

Jordan Pickford i målet såg först ut att ha räddat upp Stones misstag med en superparad. Men på returen dök Quincy Promes upp, som via Kyle Walkers fot kunde se 2–1-målet rulla in i öppet mål.

– Man ger ju bort målet, säger Anders Andersson.

”Gör löjliga misstag”

Stones skulle senare, i samarbete med Ross Barkley, skänka bort ännu ett mål och därmed också finalplatsen. Den här gången behövde inte Quincy Promes någon hjälp, utan kunde sätta ett 3–1-mål som han själv fick ta credden i matchstatistiken för.

– Vi gör några löjliga misstag och på den här nivån blir du straffad för det, säger Englands lagkapten för dagen, Raheem Sterling, till Sky Sports.

Englands tränare Gareth Southgate menar att det var trötthet som låg bakom de två baklängesmålen i förlängningen.

– När du är trött sker misstag. De där misstagen är passningar som våra spelare kan slå utan problem, slår han fast.

Nederländerna får nu åka till Porto för att ställas mot Portugal i final på söndag. England får i stället stanna i Guimarães för bronsmatch mot Schweiz samma dag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.