Gerzic: ”Stäng av dem direkt”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har erfarenhet av att både spela bort miljoner kronor och att bli erbjuden att manipulera matcher.

När Nordin Gerzic, 35, läste att en nyligen spelad allsvensk match misstänks för matchfixning reagerade han spontant:

– Stäng av dem direkt.

Under lördagen avslöjade Sportbladet att en allsvensk match som nyligen spelades utreds av polisen och Svenska Fotbollförbundet för misstänkt matchfixning.

Enligt uppgifter till Sportbladet granskas bland annat uppseendeväckande agerande från spelare på planen. Detta utreds i kombination med lagda spel på matchen från personer med nära koppling till spelare i det aktuella laget.

Tidigare spelberoende

När Sportbladet frågar Örebro SK-stjärnan om nyheten efter 1–0-segern mot IFK Göteborg talar Gerzic direkt från hjärtat:

– Det är sjukt tragiskt att det kan ske. De som håller på med det här ska stängas av direkt. Jag vet knappt vad jag ska säga. Det är helt absurt.

2014 berättade han själv öppet om sitt tidigare spelberoende som höll på att ödelägga karriären.

– Jag ska vara helt ärlig. Jag har haft en jävla massa tur som överhuvudtaget har några pengar kvar. Jag har spelat bort miljoner, sa han till Expressen.

Det är därför han har så starka känslor kring problemen med matchfixning i svensk fotboll som avslöjats under de senaste åren.

Men också för att han själv även blivit tillfrågad om han har varit intresserad av att fixa matcher.

– Inte så att jag kände att det gick så långt att det blev allvar, säger han till Sportbladet.

Har du fått något erbjudande?

– Det har hänt, en gång. Men jag vet inte om det var seriöst. Det händer att folk snackar: ”Du kan väl ta ett gult kort”?

Vad skulle det ge dig i pengar?

– Jag har ingen aning. Det har aldrig varit intressant eller tänkbart för mig.

Vill stoppa spelbolagen

Nu vill ÖSK-kaptenen att polisen, Svenska fotbollförbundet och berörda klubbar agerar snabbt och beslutsamt i aktuella fall när eventuella misstankar blir bekräftade.

– Jag hoppas att de lägger kraft på att sätta dit de som håller på med de här grejerna. För mig är det förnedrande när man får en sådan antydan eller fråga om att manipulera. 

Varför?

– Jag har hållit på med fotboll sedan jag var nio år och har lagt ner så mycket på fotbollen. Jag har valt bort många grejer i mitt liv för att kunna spela fotboll. Ska jag då pissa på något som jag lagt ner så mycket hjärta och själ i för pengar? Nej, inte en chans.

Nordin Gerzic tycker till och med att möjligheterna för spelbolagen att marknadsföra sig borde begränsas.

– Jag tycker inte spelbolagen ska få vara med och sponsra i idrotten. Det känns helt fel, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM