Fotboll

Ingen publik i svenska cupen och på Blågult-Ryssland

Av: 

Petra Thorén

Per Bohman

FOTBOLL

SvFF agerar efter Folkhälsomyndighetens förslag till regeringen.

Helgens matcher i Svenska cupen och Sverige-Ryssland på Friends kommer att spelas inför tomma läktare, meddelar Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

En utredning kring hur de allsvenska serierna kommer att påverkas pågår.

Svenska fotbollförbundet har följt utvecklingen kring coronaviruset och de svenska myndigheternas rekommendationer noga.

Under onsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten ett förslag till regeringen som bygger på att allmänna sammankomster med mer än 500 personer bör tills vidare inte få hållas.

Enligt Sveriges Radio ska regeringen efter det fattat beslut om att ställa in alla idrottsevenemang med över 500 åskådare.

”Spelas utan publik”

När Sportbladet når Håkan Sjöstrand berättar han att de första åtgärderna från SvFF är att helgens kommande matcher i Svenska cupen samt landskampen mellan Sverige och Ryssland på Friends den 28 mars kommer att spelas inför tomma läktare.

– Alla är införstådda med att det kommer att komma ett beslut. Det kommer vi självklart att rätta oss efter. Vi har en situation som inte bara idrotten utan samhället i stort måste ta ansvar för, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand och fortsätter:

– Den direkta konsekvensen är att matcherna i  Svenska cupen i helgen kommer att spelas utan publik.

Samma gäller för Sverige-Ryssland?

– Nu har vi det här beskedet och matchen kommer att spelas som det ser ut, men utan publik. Vi kommer att gå ut med information till alla som köpt biljetter om hur man ska gå tillväga för att få tillbaka sina pengar.

Allsvenskan?

När det gäller de allsvenska serierna, på dam- och herrsidan, finns inga beslut fattade ännu. Men utredning pågår.

– När det gäller allsvenskorna har vi en dialog med Sef och EFD. Vi får titta på hur vi ska hantera det. Kommer matcherna att genomföras utan publik eller går det att eventuellt att flytta matcher.

Gäller det enskilda matcher i allsvenskan eller att ni planerar skjuta fram starten?

– Tävlingsavdelning har en dialog med Sef för att se om det är möjligt att flytta matcher. Jag kan inte föregå de diskussionerna.

Håkan Sjöstrand poängterar att det är ett stort pussel med hela landslagsverksamheten som nu ska läggas.

– I maj ska vi arrangera F 17-VM på hemmaplan. Det är mycket att hantera. Det är klart att det påverkar fotbollen på olika sätt, säger han.

Hammarby: ”Vi rättar oss efter det”

Hammarby bekräftar att cupkvartsfinalen mot IFK Göteborg på söndag spelas utan publik.

– Regeringen har fattat sitt beslut utifrån rekommendationen från Folkhälsomyndigheten. Vi rättar oss efter det och spelar utan publik, säger vd:n Henrik Kindlund.

Hur påverkar det Hammarby som klubb?

– Det är framför allt sportsligt. Vi vill ju vinna matchen och är vana vid att spela inför mellan 20- och 30 000 åskådar på Tele2 Arena. Vi får se hur laget hanterar det men jag upplever att de är fokuserade på att vinna cupen. Vi vill vinna och ta oss till semifinal.

Om förbuden kring idrottsevenemang fortsätter kommer det påverka den allsvenska starten i början av april. Hammarby och flera andra storklubbar har redan aviserat att de hellre skjuter upp allsvenskan än att spela utan publik.

– Från Hammarbys håll har vi varit tydliga med vår uppfattning om att den här restriktionen ligger kvar framöver så anser vi att svensk fotboll borde skjuta fram starten av allsvenskan till faran är över. Men det finns inget beslut på det utan det är bara vår åsikt, som delas av många andra klubbar, avslutar Kindlund.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Stryktipset på lördag: Se expertens bästa tips om skrällarna här.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

LÄS VIDARE

”Då vill vi skjuta upp allsvenskan”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!