Hedvig Lindahls känsliga situation: ”Är mänskligt”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon är en rutinerad, given kugge i landslaget.

Men Hedvig Lindahl får inte spela och erbjuds inte nytt kontrakt i klubblaget Chelsea.

Situationen är känslosam och målvakten är nära tårar när hon berättar om läget.

– Att fasas ut sakta är tufft det ska jag vara ärlig att säga, berättar hon.

Hon är en av landslagets mest rutinerade spelare. Men målvakten Hedvig Lindahl sliter med sin vardag och bristen på speltid.

35-åringen har inte erbjudits nytt kontrakt med Chelsea och inte spelat sedan landslaget mötte Kanada i Algarve cup för en månad sedan, den 6 mars.

Efter torsdagens träning på Friends Arena, där Sverige möter Tyskland på lördag, berättar hon om den tuffa utmaningen.

– En ny situation såklart, jag har inte spelat sedan vi spelade mot Kanada. Det är klart att det kommer in en tanke om tvivel ibland: fixar jag det här? Men den är inte stor, den får inte fäste och det är mänskligt att tvivla. Jag känner mig väldigt trygg i alla situationer jag varit i matcher när det verkligen har blåst, säger Hedvig Lindahl.

Har ni haft en dialog om speltid inför de här två matcherna med landslagsledningen?

– Vi har inte pratat något om det blir spel i båda matcherna. Men han (Peter Gerhardsson, förbundskapten) har varit tydlig med att han har förståelse och tålamod med mig och det känns tryggt.

– Jag förstår att det blir konstigt när jag konkurrerar med spelare som spelar varje vecka i sina klubblag. Samtidigt är jag i en klubb som befinner sig på en väldigt hög Europanivå och då blir konkurrensen en annan också. Jag är tacksam att han varit så tydlig utåt men även till mig och i detta lägre behöver jag trygghet

”De andra har blivit erbjudna kontrakt”

Läget är känsligt för Hedvig Lindahl, som är nära tårar när hon får frågor om sin framtid.

– Nu kommer jag att bli känslig. Det är tufft, det är det. Man vill alltid känna att man spelar en viktig roll. Att fasas ut sakta är tufft det ska jag vara ärlig att säga, berättar hon ärligt.

Hon ser inte att det blir en fortsättning i Chelsea.

– De andra målvakterna har blivit erbjudna kontrakt, det har inte jag...

Hur framtiden blir vet hon inte i dagsläget.

– Jag vet inte riktigt, det är oklart. Jag ska bara försöka vara här och nu så kanske det öppnar sig. Jag är inte en duvunge, hade jag varit 25 år hade det varit tuffare. Jag har lärt mig att hantera känslor som kommer. Det är mänskligt att vara sedd och behövd, säger hon.

Kan det bli att du återvänder till allsvenskan?

– Nej, inte allsvenskan just nu. Av den enkla anledning att de svenska lagen som kommer tävla i Champions League tror jag inte har en rimlig chans att ta sig långt. Jag måste vara realist och tänka att jag har inte så många år kvar på högsta nivå så jag kan inte ta en roll att bygga upp något igen.

– Får jag välja vill jag spela i ett lag som Chelsea. Jag vet att jag kan bidra i de stora matcherna.

Publicerad:

LÄS VIDARE