Hon anklagas av dopningsjägaren

Chockades av frågorna: ”Var inte förberedd”

Dopningsjournalisten Hajo Seppelt gästade ett norskt seminarium för att prata om skandalen i Seefeld.

Då gick han till oväntat angrepp – mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Jag var inte förberedd på det, säger norskan.

Den tyske journalisten Hajo Seppelt har vigt sin karriär åt att bekämpa dopning. Han har avslöjat flera stora dopningshärvor, bland annat den senaste som rullades upp i samband med skid-VM i Seefeld, Österrike, häromveckan.

Seppelt har erkänt att han fick hjälp av den tidigare EPO-dömde österrikaren Johannes Dürr. Skandalåkaren ska ha bistått med information som till slut ledde till att Seppelt kunde avslöja en av modern tids största härvor.

Om detta berättade Hajo Seppelt på ett seminarium i Norge på söndagen.

Ställd mot väggen

Samtidigt valde han, till mångas stora förvåning, att skifta fokus – till astmamedicin.

När seminariet var på väg mot sitt slut vände sig Seppelt mot den norska stjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som fanns på plats i lokalen, och pepprade henne med frågor likt ett korsförhör, enligt den norska tidningen Dagbladet.

– Hur många mediciner tar du?

– Vilka mediciner och för vad?

– Hur omfattande är medicineringen i norsk längdskidåkning?

– Hur ser du på att Norge tog med sig 6 000 doseringar astmamedicin till OS i Sydkorea?

Hajo Seppelt
Hajo Seppelt

Uhrenholdt Jacobsen blev chockad av Seppelts frågor.

Dessutom hade tysken ett grovt sakfel var gäller antal doseringar astmamedicin i OS.

– Jag var inte förberedd på det, men jag antar att det ingår i hans yrkesuppgifter. Samtidigt ber han mig svara på saker som inte är på mitt bort. Det är i alla fall inte min sak att svara på vad Norges idrottsförbund tar med sig för mediciner till Sydkorea, säger hon.

”Är ett problem”

Seppelt anser att frågorna var befogade. Han är nämligen kritiskt inställd till astmamedicineringen inom längdskidåkningen.

– Du måste ta forskningen om astma inom idrotten seriöst. Speciellt inom simning och längdskidåkning. Det är uppenbarligen ett problem inom de här idrotterna. Samtidigt vet jag att utövarna – i alla fall från andra länder än Norge, särskilt Österrike – upplever att de får en prestationshöjande effekt av att ta astmamedicin, säger Seppelt.

Det pikanta i sammanhanget är att han ska ha hört detta från Johannes Dürr, vilket gör att sanningshalten går att ifrågasätta. Astmamedicin är heller inte förbjudet inom längdskidåkning, såvida åkarna har dispens.

– Jag ska väl inte påstå att Norge missbrukar astmamedicin, men om man är lite smart bör man förstå att man har en liten fördel av att använda det, säger Seppelt.

”Det är inte fusk!”

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tycker att debatten om astmamedicin blivit på tok för uppförstorad.

– Debatten i media har varit onyanserad. Om man bara sätter sig in i saken så är det inte så dramatiskt. Jag menar, det framstår ju nästan som att astma är fusk och så är det absolut inte, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.