Svenskt målfyrverkeri efter svaga starten

GÖTEBORG. Sverige såg ofarligt ut i nära en halvtimme.

Sedan skruvade Kosovare Asllani in en hörna, höll ett brandtal – och spelade huvudrollen i 7–0-uppvisningen mot Slovakien.

– Inblandad i sex av sju mål. Det är väl ett bra facit, säger hon med ett brett leende.

Det var en kylig kväll i Göteborg där termometern kröp ner mot fem plusgrader. Det svenska landslagets spel på Gamla Ullevi värmde inte heller – i alla fall inte i inledningen av EM-kvalet mot Slovakien.

Islossningen kom efter 26 minuter när Kosovare Asllani med hjälp av slovakiska målvakten Maria Korenciova skruvade en hörna direkt i mål.

Direkt efter 1–0-målet samlade den svenska storstjärnan medspelarna i en ring i ett brandtal ute på gräsmattan.

Vad sa du?

– Jag sa att vi skulle spela bollen framåt snabbare och ge tid till varandra. Jag ville att vi skulle våga trycka till bollen, få hårdare passningar och snabbare spel. Vi lyfte oss rejält efter första målet, säger Kosovare Asllani i den mixade zonen efteråt.

Du var inte nöjd med er inledning?

– Nej, såna här lag gör det svårt och ligger lågt och man-man-markerar. Då behövde vi bli mer rörliga i vår anfallsspelet. Det blev vi speciellt i andra halvlek. 

2–0 (30) var ett paradanfall där Lina Hurtig frispelad av Asllani rullade bollen i mål.

Målkavalkad

Ytterligare tre minuter senare var det dags för en ny, skruvad hörna mot första stolpen från Asllani (givetvis). Denna gång gick den inte direkt i mål – men mål blev det till slut genom Linda Sembrant.

På samma visa fortsatte det i halvlek två. Med en 30-årig svensk superstjärna i huvudrollen.

Nathalie Björn nickade in 4–0 (60) efter en hörna från Asllani och målassist från Julia Zigiotti Olme.

En inbytt Stina Blackstenius fick stå helt ensam och nicka in 5–0 (65) på passning från...Kosovare Asllani.

Blackstenius svarade även för 6–0 (68), på passning från...ja, ni börjar förstå vem, Kosovare Asllani.

En annan inhoppare – Fridolina Rolfö pricksköt sedan i slutminuterna in slutresultatet, 7–0 (71), med ett välriktat långskott stolpe-in.

”Släppte på handbromsen”

Efteråt omsvärmades Asllani på Gamla Ullevi först av fans som ville ha bilder och autografer och sedan av media som i arenans mixade zon ville prata med matchens i särklassiga spelare.

Vet du hur många mål du var inblandad i?

– Det beror på om man bara räknar mål eller assist… Men nästan alla, tänkte jag säga. Hur många var det? undrar Asllani försynt.

Sex av målen.

– Sex av sju. Det är väl ett bra facit, säger hon med ett brett leende.

Kan du rangordna landskampen?

– Oj, det är alltid svårt. Det är Slovakien vi möter. I andra halvlek tröttade vi ut dem och de bjöd på stora ytor. Efter att vi gjort första målet släppte vi på handbromsen lite och gasade på. Vi spelade ut dem i andra halvlek.

– Jag känner att jag blir bättre och bättre. Jag försöker hjälpa mina medspelare genom att vara speltillgänglig så mycket som möjligt. 

– Jag kände mig väldigt spelsugen. Jag har längtat efter att få spela här.

”Fasiken, vi skulle gjort åtta”

Förbundskapten Peter Gerhardsson var fylld av lovord för Asllani efter matchen.

– Hon älskar såna här matcher. Hennes speluppfattning är en del, men hennes jobb, arbetsinsats över 90 minuter är imponerande. Hon tar ett stort ansvar. Taktiskt har hon även fått ett bättre tålamod. Hon försöker inte vara överallt.

– Ibland är hon inte så mycket involverad men till slut blir hon det och det måste vara väldigt jobbigt för motståndarna när det finns en sådan spelare i det andra laget, säger Gerhardsson.

Segersiffrorna mot just Slovakien var de största för Sverige på Gamla Ullevi i tävlingssammanhang. Sverige slog även Iran med 7-0 i en träningsmatch

– Det var en annan match med sju mål också, alltså? Fasiken, vi skulle gjort åtta, säger förbundskaptenen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.