FC Rosengård är svenska mästare

MALMÖ/STOCKHOLM. FC Rosengård är svenska mästare. 

1–1 mot Vittsjö räckte för att säkra klubbens elfte titel. 

– Det är overkligt, jag har varit så nervös, säger guldskytten Anna Anvegård.

De lyckades inte knyta ihop säcken förra veckan. Men i dag fick så till slut Rosengård äntligen korka upp champagnen och fira klubbens tionde SM-guld*. Efter som enda utmanaren Kopparbergs/Göteborg FC besegrade Växjö krävdes poäng hemma mot Vittsjö. 

Till en början såg det kontrollerat och säkert ut. Rosengård skapade chanser omgående och efter 29 minuter kom också utdelningen när skyttedrottningen Anna Anvegård smällde in sitt 14:e mål för säsongen i nättaket från nära håll. 

– Det är ett inlägg som de försöker rensa och det kommer direkt till mig och jag trycker dit den. Jag hinner inte riktigt tänka, säger hon.

Mängder med chanser

Men nerven i matchen höll i sig efter att Alexandra Benediktsson kvitterat på hörna bara fyra minuter senare.

Rosengård gjorde just det och chanserna avlöste varandra. Sanne Troelsgaard hade ett jätteläge, Anna Anvegård var nära på en hörna och Jelena Cankovics nick smet bara decimeter utanför – men bollen ville inte in.

”Ett helt okej jobb”

I stället blev det nervösa slutminuter där bland annat Vittsjös Michelle De Jongh drog en hård frispark precis över. Men till slut kunde Rosengård skrika ut sin guldglädje.

– Det är overkligt, sjukt skönt. Det känns inte som det här händer, säger Anna Anvegård till Sportbladet.

Hon berättar att veckan sedan förra matchen varit tuff mentalt.

– Jag har fortfarande inte fattat det här, jag har varit så nervös i flera veckor, säger hon.

Titeln är Rosengårds första sedan 2015 och elfte totalt. 

– Jag är mest lättad nu, det är svårt att känna glädjen men det är så skönt att vi klarade av det efter allt som hände ifjol. Nu är jag otroligt lättad, säger sportchef Therese Sjögran till SVT.

Lagkapten Caroline Seger laddar för fest:

– Vi är värdiga vinnare, nu ska det firas, säger hon.

Dagens resultat innebär också att Kopparberg/Göteborg är klara tvåor i tabellen med en omgång kvar att spela.

*Fotnot: Antalet titlar räknar in de Rosengård tagit när klubben hetat Ldb Malmö och även de fyra man tog som en del av Malmö FF ur vilken den nya föreningen bildades. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.