”De får prata bäst de vill”

Linköping är på toppen – trots en stökig försäsong

Serieledaren Linköping njuter av inledningen på damallsvenskan.

Inte minst med tanke på försäsongen där märkliga övergångar och tidigare spelares vittnesmål om missnöje i klubben var i fokus i media.

– Vi har sagt till varandra att de som inte spelar i Linköping längre får prata om fjolåret bäst de vill. Vi tänker låta årets grupp och årets spel tala istället, säger tränaren Olof Unogård.

Linköpings FC har haft rampljuset riktat mot sig hela året.

Stina Blackstenius övergång till Kopparbergs/Göteborg som avgjordes först i skiljenämnd och Linköpings provtränande Brianne Folds som plötsligt också presenterades för Göteborg var två historier.

Lägg därtill att såväl Anna Oscarsson, nu i Eskilstuna, och Uppsalas nyförvärv Emma Holmgren pratat ut i media om missnöjet de kände i LFC ifjol.

Men när säsongen nu dragit igång har fjolårets tabellfemma lyckats rikta uppmärksamheten till sig av rent sportsliga skäl.

Det lite mindre namnkunniga laget, utan fjolårsspelare som Mimmi Larsson, Kosovare Asllani och ovan nämnda Blackstenius, har inlett med tre raka segrar och toppar tabellen.

Linköping har inlett säsongen med tre raka segrar.
Linköping har inlett säsongen med tre raka segrar.
Nilla Fischer.
Nilla Fischer.

”Många som vill revanschera oss”

– Det är många i LFC som vill visa vad vi går för i år. Vi är många som vill revanschera oss, säger tränaren Olof Unogård.

Han menar att skriverierna har tagit energi, säkert från spelarna också, och att det ur den aspekten varit en extra skön start på säsongen.

– Vi försöker visa vilken stark grupp vi har i år, sen får spelare som spelar i Eskilstuna och Uppsala och var de nu spelar prata om vad de vill. Det kan inte vi påverka, säger Unogård.

Hur har det varit för dig att höra berättelserna?

– Klart att det kan vara tufft när det blir mycket spekulationer kring min person och mitt ledarskap. Det är också vissa vittnesmål som får stå delvis oemotsagda och jag tror inte att det hade blivit bra om jag skulle gå ut och säga det jag tycker har hänt. Så det för stå för dem. Men det är skönt att få lite arbetsro ur den aspekten också.

Olof Unogård berättar att det varit stort fokus på att sätta ihop en harmonisk grupp i år och att klubben varit mycket noggranna i sina rekryteringar.

Olof Unogård.
Olof Unogård.

”Lagt ner mycket tid och pengar”

– Tidigare har vi kunnat nöja oss med att konstatera att det är en duktig fotbollsspelare som passar väl in i vårt sätt att spela. I år har vi dels lagt ganska mycket tid och pengar på att träffa nästan alla spelare vi värvat innan vi går vidare och diskuterar kontrakt och dels varit noggrannare kring referenser – vad det är för människa, vilka värderingar de har och hur de skulle passa in i vår grupp. Där har vi lyckats med varenda en.

Vad är det för karaktärer som passar i Linköping?

– Oavsett bakgrund, om du har spelat Champions League-finalen och varit med i världselvan eller om du kommer från ett bottenlag i damallsvenskan så ska du vara intresserad av att laget ska må bra. Det finns väldigt många olika viljor och starka viljor, men det gemensamma målet måste alltid vara överordnat allt annat.

Linköping toppade tabellen tidigt även under fjolårssäsongen och tränaren tar inget för givet framöver. Målsättningen i klubben är en topp 3-placering och inför onsdagens tuffa bortamatch mot Piteå är siktet inställt på att hålla vinstsviten intakt.

– Det är klart väldigt sporrande, framför allt när vi är ensamma på full pott nu. Vi ska verkligen göra allt vi kan för att fortsätta den.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.