”Plötsligt är jag tio kilo tyngre”

Nicklas Bendtner i nya boken: Alla tror att Zlatan fick det lyftet med muskeluppbyggande preparat

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Anklagelserna om medicinskt fusk mot Zlatan Ibrahimovic resulterade i en förtalsdom mot friidrottsprofilen Ulf Karlsson.

Nu tar danske stjärnspelaren Nicklas Bendtner upp anklagelserna i sin kommande bok – och berättar om sin egen erfarenhet från tiden i italienska Juventus.

”Jag vet verkligen inte. Jag vill inte heller veta. Jag kan bara märka att jag själv gör framsteg”, skriver Bendtner om träningen och kosttillskotten.

I februari 2017 dömdes Ulf Karlsson för grovt förtal efter att han under en paneldebatt ifrågasatt hur Zlatan Ibrahimovic kunde gå upp tio kilo under sitt första halvår i Juventus.

– Det var bra jobbat med skivstången, sa Karlsson.

För NWT utvecklade friidrottsprofilen sina tankar:

– Jag tror att han var dopad. Det står för mig, sa Karlsson i ett uttalande som dock inte låg till grund för domen.

”Plötsligt är jag tio kilo tyngre”

Det var inte första gången Juventus medicinska avdelning anklagats för oegentligheter. 2004 dömdes en tidigare klubbläkare till 22 månaders fängelse för att ha utan spelarnas vetskap ha epo-dopat lagets stjärnor under storhetstiden på 90-talet. Misstankarna väcktes sedan tidigare spelaren Zdenek Zeman jämfört klubben med ett apotek.

Zeman och Zlatan.
Foto: Bildbyrån
Zeman och Zlatan.

Nu ifrågasätts klubbens behandlingsmetoder återigen i Nicklas Bendtners kommande bok ”Båda sidor”, som Sportbladet fått ta del av på förhand. Den danske anfallaren kom till Juventus från engelska Arsenal 2012 och berättar om sina upplevelser i ett av bokens kapitel:

”Juventus är hästlängder före de engelska lagen när det handlar om kroppen och vad den behöver. Allt skräddarsys. Vi får individuella kosttillskott och piller, och allt markeras och attesteras av klubbens läkare. Det är deras avdelning”, skriver Bendtner och fortsätter:

Foto: Bildbyrån
Nicklas Bendtners nya bok.

”Jag har självklart hört ryktena. Om dopning i italiensk fotboll. På 1990-talet var det snack om Epo i Juventus och när Zlatan 2004 landade i Turin skulle han ha gått upp 20 kilo. Alla tror att han fick det lyftet med muskeluppbyggande preparat. Jag vet verkligen inte. Jag vill inte heller veta. Jag kan bara märka att jag själv gör framsteg. Blir klart starkare. Och det är inte bara tack vare pillren. Vi tränar annorlunda. Några dagar stannar vi i gymmet och kör ren råstyrka. Maximal belastning och explosivitet, om och om igen. Det växer man av. Vi kämpar på, och plötsligt är jag tio kilo tyngre. Jag väger 98 men känner mig inte långsam. Jag känner att jag är på väg in i mitt livs form. Om det är något förbjudet som försiggår så vet jag inte om det. Helt ärligt. Av och till kommer dopingkontrollanterna förbi men de hittar aldrig något. Eftersom det inte finns något att hitta. Så väljer jag att se på det.”

”Stora stjärnorna stod på toan och rökte”

Bendtner beskriver samtidigt också en annan sida av Juventus som knappast är organiserad av det italienska läkarteamet.

”Min första dag i klubben, strax efter frukosten, går jag in i omklädningsrummet. Jag kan känna tobaksröken direkt. 'Var kommer det ifrån', frågar jag. 'Äh, det är bara killarna, svarar Paul Pogba och nickar mot toaletterna. Jag sticker huvudet runt hörnet och där under ett öppet fönster står tio av våra spelare och puffar loss. Flera av dem har tagit en kopp espresso med sig. Jag tror knappt mina ögon. I England är det tabu att röka men här gör halva truppen det och det är de stora namnen: Pirlo, Buffon, Vidal, Marchisio, Storari och så vidare. 'Kom och ta en cigarett, Nicklas', kallar Pirlo. Ännu ett erbjudande det är svårt att tacka nej till.”

Nicklas Bendtners självbiografi ”Båda sidor” släpps under tisdagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.