Stina Blackstenius om lättnaden efter den tunga tiden

avPetra Thorén

RENNES. Hon lämnade en mental mardröm i Frankrike i vintras.

När hon återvände lossnade allt.

Anfallaren avgjorde kvartsfinalen mot Tyskland och kan andas igen.

– Jag har haft en tung vår, eller höst, och det här målet betyder mycket för mig, säger Stina Blackstenius.

Det lyser om Stina Blackstenius på ett sätt som det inte gjorde inför VM.

Hon har lyft. Och hon är lättad för det.

I vintras återvände anfallaren hem till Sverige och Linköping för att hitta kraft inför VM. Tiden i franska Montpellier var tung och hon mådde inte bra när proffslivet inte blev som hon tänkt sig.

Under lördag kväll sänkte hon Tyskland. Det var hennes andra mål i mästerskapet. Båda har varit avgörande.

Det första VM-målet, mot Kanada, var hennes enda fullträff på över ett år i landslaget. Hon har kritiserats, men inte slutat tro på sig själv. Bakom henne har förtroendet från förbundskapten Peter Gerhardsson funnits.

Efter Kanadamatchen beskrev hon känslorna kring måltorkan så här:

– Man kan inte komma ifrån att det blir en liten frustration. Jag har verkligen väntat på det här målet och att det betyder mycket för mig.

Känslan efter Kanadamatchen tog hon med sig in i kvartsfinalen.

– Det är klart att det gav mig mycket självförtroende att få göra mål i den senaste matchen. Det var något som jag försökte ta mig med in i den här matchen. Att fortsätta jobba mycket i djupled, säger hon.

Hade du den här bilden för ditt inre förra hösten i Montpellier när det var som tyngst?

– Att man kan stå här inför en VM-semifinal med medaljchans vet jag inte om jag hade vågat hoppas på. Men det var kanske det man satt och drömde om. Jag har känt att det varit något extra med det här laget, säger anfallaren.

”Det är mycket känslor”

Att avgöra mot just Tyskland var något extra. Hon var med och slog ut tyskorna ur U19-VM 2015 och hade inte samma hjärnspöken kring motståndet, som de äldre spelarna har haft.

– Jag är så klart otroligt glad. Att vara klart för en VM-semifinal känns helt sjuk. Jag har hela tiden haft en tro på att vi skulle kunna vinna den här matchen och nu står där i semifinal och med en OS-plats. Det kändes som att matchen var vår i dag. Det är mycket känslor, säger Stina Blackstenius.

– Jag har försökt att jobba mig upp under våren. Man har inte vetat vad man stått någonstans. Jag fick inte utdelning i början av mästerskapet så det var skönt att få det nu, säger hon.

Foto: BILDBYRÅN
Stina Blackstenius blev stor matchhjälte.

”Svårt komma ner i puls”

Efter matchen kunde hon andas igen. Under första halvlek var det svårare.

– Första halvlek var otroligt tung. Det känns både i ben och andning. Det tar längre tid att återhämta sig, man försöker lägga det åt sidan. Det är otroligt svårt att komma ner i puls, säger Stina Blackstenius.

Hon har valt att inte ta någon direkt hjälp för att landa rätt igen efter den tunga tiden i Linköping. Inför VM berättade Stina Blackstenius om det hårda jobbet som hon har gjort själv.

Men efter den sanslösa seger var det laget hon valde att lyfta.

– Jag värderar det otroligt högt. Att få vara med det här laget och göra det tillsammans betyder väldigt mycket. Det är inte mycket som jag har varit med om som jag värderar så här högt.

ARTIKELN HANDLAR OM