Damallsvenska svepet: En seger för livet och ett brott för mycket

I svepet från omgång nio finner vi både ett vackert mål och en målfest, en skräckskada och en föraning om höstens rysare.

Men framför allt ser vi en vacker seger som betyder mer än tre poäng.

Veckans seger...

... handlar om allt annat än poäng och tabellposition. Att anfallaren Madelen Janogy känner sig stark nog att börja med spela fotboll igen är en seger bortom fotbollen. Landslagsstjärnan återvänder till sin före detta klubb Piteå där tryggheten kan vara vägen ur en mörk period.

På vägen dit har hon famlat och mått psykiskt dåligt, tiden i Wolfsburg blev en mardröm utanför planen. I norr kan Janogy hämta kraft igen.

Att hon öppnat sig hjärta, som hon gjorde i en intervju med tidningen Expressen, kan vi ödmjukt tacka för. Det kan ge vilsna ungdomar, både i och utanför fotbollen, en kompass och ny energi när livet känns jobbigt. Idrotten kan när den är som bäst vara den miljö som får en själ att växa.

Veckans mål....

Jelena Čanković har gjort det på träning, men kanske blev det ännu vassare i den allsvenska verkligheten. 24 minuter in i matchen mot Uppsala och underläge 0–1 klippte Rosengård serbiska spelare till. Och som hon gjorde det. Rakt upp i bortre krysset med sin vänsterfot.

– Det har jag tränat på! Nu såg jag bara ett läge att skjuta, fick en fin passning från Caroline Seger, såg luckan och fick till en bra första touch, sedan satt den. Det blev lite snyggare än jag förväntade mig, sa hon efteråt.

... som följdes av veckans målfest

Den begåvade fotbollspelaren Jelena Čanković fortsatte att leverera och förresten inte bara hon utan hela Rosengård. Rosengård vände 0–1 till 6–1 på 15 minuter.

En ynka liten kvart och hela sex mål. Men det var inte stopp där för Rosengård vann med hela 9–1 och visade en variation i sin offensiv med ytterligare skott, den här gången av Sofia Svava, Anvegård-nick, Larsson-mål och ja, så där höll det på.

En rysarhöst väntar

Rosengårds spelare hann bara hem till den skånska myllan innan guldutmanaren Kopparbergs Göteborg skickade en passning om vad som väntar i höst.

5–1 mot Piteå visar att Göteborgs offensiv inte heller är att leka med och laget tog tillbaka serieledningen i och med den vinsten. På planen i Piteå fanns först första gången i sommarens allsvenska alla tre anfallsstjärnor med från start; Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius bildade spets medan Rebecka Blomqvist kom i en släpande central roll. Trion gjorde lagets alla fem mål och fortsätter guldkandidaterna att leverera kommer det att bli en riktigt ryslig höst.

Bilderna som fick oss att vända bort blicken

Mia Carlsson är hemma från sjukhuset. Kristianstads back opererades i söndags av

Markus Waldén, ortoped och idrottsläkare, efter sin benfraktur i lördags. Det var i matchen mot Linköping som den 30-åriga backen kom i en olycklig position med sin fot.

Många har sett de otäcka bilderna. Hon själv har låtit bli.

– Jag visade videon för röntgenläkaren och sen har jag sett en stillbild, men mer tänker jag inte se. Men det är inte så farligt som det ser ut.., säger hon.

Under måndagen berättade hon för Sportbladet om benbrottet som kommer att hålla henne borta från fotbollen i omkring fyra månader.

Tungt för den landslagsmeriterade spelaren, som varit skadedrabbad tidigare. Lite plåster på såren, menar hon, är att laget spelar så bra just nu. Segern mot Linköping kom efter en stark taktisk insats och genialt spel av norskan Therese Åsland.

Tid att andas, Eskilstuna

Loreta Kullashi toppar skytteligan med åtta mål före Kopparbergs Pauline Hammarlund. Men framförallt låg Eskilstunas spelgeni bakom segern mot Växjö med 3–0. Den kom efter en negativ trend och kan ge laget tid att andas ut.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.