Veckans damallsvenska elva

Det har varit en fullspäckad vecka med hela tolv damallsvenska matcher.

Här är spelarna som visat framfötterna och tar plats i Sportbladets elva.

Målvakt:

Guro Pettersen, 28, Piteå

Hade Kif Örebros Moa Öhman, dubbla straffräddaren mot Göteborg, räddat en poäng för sitt lag med sin svettiga insats hade platsen här varit given. Nu kniper istället Piteås klippa i det tuffa bortamötet med Vittsjö platsen. Målvakten, som ersatte stabila Cajsa Andersson inför i år, var en vägg.

Försvarare:

Faith Ikidi, 33, Piteå

Veteranen visar med eftertryck att hon fortsatt håller högsta klass och är helt dominant i Piteåförsvaret. Räddade en boll på mållinjen i krysset mot Linköping men också sitt lag betydligt fler gånger än så med fina brytningar.

Emma Lennartsson, 29, Linköping

Överglänste sin mittbackskollega Nilla Fischer i tuffa mötet med Eskilstuna. När gästerna allt som oftast skickade långbollar mot hypersnabba Felica Rogic stod Lennartsson ständigt i vägen. Utstrålande stort lugn när LFC fick kämpa hårt för poängen.

Nathalie Björn, 23, FC Rosengård

De regerande mästarna har varit underrepresenterade i Sportbladets elvor och offensivt har det inte sprakat om laget trots två raka 3–0-segrar (mot bottenlagen Växjö och Umeå). Bakåt går det dock inte att anmärka på mycket. Björn och framför allt Glodis Viggosdittir håller ruggig klass. Det räcker gott och väl för oss denna vecka.

Mittfältare:

Julia Roddar, 28, Kopparbergs/Göteborg

Landslagsmittfältaren har fått spela från start sedan Emma Berglunds skada och visar fin form. Mot Djurgården blev Roddar stor matchhjälte när hon gjorde dubbla mål till och med. Hatten av, säger vi.

Frida Maanum, 21, Linköping

Maanum är involverad i det mesta i LFC:s offensiv och glänser med sin speluppfattning. Och hennes avgörande mål mot Eskilstuna var en uppvisning när hon stillastående skickade hon bollen rakt upp i krysset. ”Jag såg att det var ledigt i bortre hörnet så det var bara att lyfta in den”, kommenterade hon själv konststycket.

Vilde Böe Risa, 25, Kopparbergs/Göteborg

Det är lätt att bländas av alla målskyttar i Göteborg men de hade inte funnits utan nya kaptenen i Emma Berglunds frånvaro. Böe Risa (som förvisso missade en straff) stod för hörnan som till slut fixade segern mot Kif Örebro. Mot Djurgården såg hennes fina fot till att laget fick lite mer lugn och ro när hon redan efter två minuter assisterade fram till målskytten Roddar.

Therese Sessy Åsland, 24, Kristianstad

Svava Ros Gudmundsdottir 2–2-mål mot Eskilstuna hade hon nog skrivit över på Sessy Åsland om hon kunde. Det var ett mäktigt skott i underkanten av ribban som föranledde det målet. Kristianstads nya profil serverade sedan Josefin Harrysson en utsökt boll som avgjorde mötet mot Uppsala. Det svänger om Sessy Åsland både på plan – och i den läckra måldans hon bjöd på efteråt.

Cornelia Kapocs, 20, Uppsala

Stod för en fin soloprestation till 1–0 i 3–0-segern mot Umeå vilket var 20-åringens andra läckerbit för i år (ni har väl knappast glömt hennes slalom genom Växjöförsvaret än). Den unga talangen tar verkligen för sig och är en nyckelfigur i Uppsalas anfallsspel.

Anfallare:

Fernanda Da Silva, 26, Piteå

Gjorde tre mål under sin debutsäsong ifjol och för att Piteå ska lyckas i år behöver de bli fler. Därför är det väldigt glädjande för laget att Da Silva har växlat upp rejält i år. Den tekniskt skickliga anfallaren trivs tillsammans med helt suveräna Josefin Johansson och såg med sitt matchvinnande mål mot Vittsjö till att tangera fjolårets målskörd redan nu.

Ebere Orji, 27, Linköping

Att Umeå släppte Ebere Orji framstår som märkligt efter nigerianskans succéinledning så här. Ett oerhört vapen i djupled men visade med sina dubbla fullträffar mot Piteå även upp sina andra kvaliteter. Nickmålet var inte att leka med.

Julia Roddar jublar efter ett av sina mål mot Djurgården
Julia Roddar jublar efter ett av sina mål mot Djurgården
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.