Uppdrag: undvika underskattning

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

NORRKÖPING/STOCKHOLM. Utåt pratar managern Jens Gustafsson inte om favoritskapet som nu vilar på serieledande IFK Norrköpings axlar.

Internt är det något han trycker på inför matcherna, enligt spelare.

– Det är skallen vi får jobba med nu framför allt, säger Jonathan Levi.

Efter 2–0-segern mot Örebro SK leder IFK Norrköping allsvenskan med sju poäng. Samtidigt har de ett överkomligt spelschema närmaste omgångarna: Sirius borta, Varberg hemma, Falkenberg borta och Mjällby hemma. Därefter väntar ett på papperet tuffare hemmamöte med Hammarby.

Hur hanterar ”Peking”-snacket om ”15 enkla poäng” och att plötsligt var stora favoriter i match efter match? Managern Jens Gustafsson försöker tona ner just detta.

– Vi lägger ingen vikt vid det. Vi vet att alla matcher är lika tuffa. Jag tycker att bristen på inramning, som vi behöver förhålla oss till just nu, gör att det blir jämnare matcher.

Känner du att ni har ett favoritskap att hantera som förändras utifrån att ni leder omgång efter omgång?

– Om någon vill kalla oss favorit så får vi bemästra det också. Vi kommer inte att förändra vårt sätt att arbeta bara för att vi samlat på oss fler poäng just nu.

”Undvika underskattning”

Högeryttern Jonathan Levi, som kom in med energi och en målgivande passning senast mot Örebro SK, tycker att laget visade i just den matchen att de kan hantera det nya favoritskapet. Och avslöjar samtidigt att det var något managern Gustafsson tryckte på.

– Jens var väldigt tydlig med underskattning inför matchen (mot ÖSK), det var den matchen vi sattes mest på prov i när det gäller underskattning. Vi hade fått med oss en pinne mot Malmö FF, sedan möter vi Örebro när vi leder allsvenskan. Det är en rätt stor bit. Då är det lätt att det blir underskattning.

Sju poäng! SÅ mycket skiljer ner till tvåorna i tabellen.
Foto: Robert Laul
Sju poäng! SÅ mycket skiljer ner till tvåorna i tabellen.

Enligt Levi kan den svagare prestationen i första halvlek mot ÖSK handlat om just underskattning.

– Kanske lite. Men fotboll spelas i 90 minuter och där visade vi att det var ingen jävla underskattning här inte.

Nu jagar alla Norrköping?

– Ja, det såg inte många komma för två månader sedan. Det är en ny position för många av oss. Simon Thern skryter om sina tre guld, han vet hur känslan är, men det är roligt. Nu får man se vilka karaktärer vi har i laget.

”Thern skryter om sina guld”

Efter segen mot ÖSK poserade Jonathan Levi glatt med sju färglada fingrar i luften – som i sju poängs serieledning. Just ”Pekings” mentala styrka är något Levi gärna lyfter fram.

– Ännu så länge är det bara åtta omgångar, men det jag är mest imponerad över är hur vi fungerar mentalt. Vi kör på oavsett vilket motstånd det är på andra sidan, hur mycket vi leder med, om vi ligger under eller var i tabellen vi är. Det är otroligt imponerande.

Nu väntar ytterligare fyra matcher där ni kommer vara klar och tydlig favorit – hur hanterar ni det?

– I andra halvlek mot Örebro visade vi att det är inget som går in i huvudet. Vi fick en tankeställare i första halvlek där vi blev lite bekväma. Man märkte i omklädningsrummet att vi inte var riktigt där innan matchen. Men nu leder vi med sju poäng efter åtta omgångar. Det är mycket. Då gäller det att folk är på plats i huvudet. Det är skallen vi får jobba med nu framför allt.

– Visst, det är ett tajt schema så vi får jobba fysiskt också, men det är mycket skalle också. Det ska bl intressanta att se hur vi tacklar detta och ännu så länge har vi tacklat det otroligt imponerande, säger Jonathan Levi.

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Jens Gustafsson, manager i IFK Norrköping.

Jens vägrar att rotera

Nio av elva spelare som startade mot Örebro SK har startat samtliga åtta matcher i år. De två andra är megatalangen Isak Bergmann Johannesson som startat fyra gånger och den nyligen skadecomebackande mittfältsmotorn Alexander Fransson som gjorde sin andra start.

Efter MFF borta pratade Jens Gustafsson om att börja rotera, men så blev det alltså inte.

– Nja, det kommer vi säkert att göra framöver. Vi får hjälp av att det är fem byten, vi gör fler byten tidigare, även om Simon Thern-bytet inte var planerat. Det kommer säkert att komma lite mer av det, säger Gustafsson.

I och med ljumskskadan på Simon Thern är manager Gustafsson tvungen att ändra en del i söndagens startelva mot IK Sirius. Antingen går Andreas Blomqvist in från start, eller så flyttas Isak Bergmann Johannesson ner på mitten och Jonathan Levi spelar till höger i anfallet.

Alternativt att alla tre startar och så vilas Fransson som har matchats in försiktigt efter sin skadefrånvaro vilket var uppställningen i andra halvlek mot Örebro SK.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.