”Hade inte tyckt att det varit bra om jag varit allsvensk tränare”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige ställs mot Portugal i Nations League nästa tisdag. 

Mindre än 48 timmar senare väntar Sirius i allsvenskan för AIK:s Mikael Lustig.

– Hade jag varit allsvensk tränare hade jag inte tyckt att det här varit bra, säger förbundskapten Janne Andersson. 

Det allsvenska schemat har varit tajt hela säsongen, men för landslagsspelarna blir matchandet nu extra tufft. AIK ville flytta sin match mot Sirius i nästa omgång eftersom den spelas två dagar efter Nations League-mötet med Portugal. 

För Mikael Lustig, som har varit given startspelare i Janne Anderssons lagbygge, kan det innebära två matcher på mindre än 48 timmar. 

– Än så länge har jag inte tagit ut laget, men det är klart att det är olyckligt att det är så. Men min uppgift är att landslaget ska prestera så bra som möjligt, det är det jag får ha som mitt rättesnöre. Sedan får vi se för spelarna är i helt olika faser, det får jag värdera under veckan vilka som kan spela en eller två matcher, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Normalt sett när vi går in i samlingen är jag ganska klar i huvudet, men jag har inte alls samma tankar i huvudet nu för de kommer från helt olika förutsättningar. Vi får känna av hur man ska belasta dem. Så oklara tankar jag har kring en startelva har jag nog aldrig haft just utifrån att förutsättningarna är så speciella.

”Väldigt speciellt år”

AIK, såväl som Häcken lämnade in en ansökan till tävlingskommittén om att flytta matchen, men fick nej.

AIK har nu överklagat beslutet.

– Nu är det ett speciellt år, bara att få till ett allsvenskt spelprogram tycker jag är bra gjort. Jag kan inte alla bakgrundsfaktorer, men hade jag varit allsvensk tränare hade jag inte tyckt att det här varit bra, det måste jag erkänna. Men jag har också förståelse för att det är ett väldigt speciellt år, säger Janne Andersson. 

AIK har även Eric Kahl och Bilal Hussein uttagna i U21-landslaget som möter Italien den 8 september. Dessutom är Karol Mets, Kolbeinn Sigthorsson, Saku Ylätupa och Robin Tihi på landlagsuppdrag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.