Linnér: ”Var väldigt hård mot mig själv”

avFrida Fagerlund

Förra årets tätaste målvakt fick plötsligt känna på hur det är att falla den långa vägen ned till botten.

Men Oscar Linnér, 22, har lärt sig att hantera motgångar vid det här laget.

– Man kom hem till hotellrummet, såg sig själv i spegeln och bara skämdes över den dåliga insatsen. Men man kunde ändå inte vara för hård mot sig själv, det funkar inte så, säger AIK:aren.

Oscar Linnér missade nästan en tredjedel av den allsvenska säsongen 2018. Ändå höll han flest nollor under guldåret, 13 stycken.

I den sjätte omgången av årets upplaga fick till slut både han och resten av AIK ett rejält uppvaknande. Ingenting stämde i mötet med IFK Göteborg och matchen slutade också 0–3.

– Det kändes som en sån där dag där man på kvällen sätter på låten ”Bad day” av Daniel Powter. Och bara konstaterar att det här var en riktigt dålig dag, säger Oscar Linnér som fortfarande inte vet vad som hände för egen del:

– Jag har inget svar. Det var inte bara målen som inte stämde, det var hela matchen. Jag var ute fel på djupledsbollar och inlägg. Bollar som jag aldrig ens är i närheten av att gå ut på annars. Jag sökte jobbet i onödan, i stället för att låta situationerna komma till mig. Och då uppstod situationer av ingenting. Jag förstod inte vad jag höll på med.

Målvakten menar att ”AIK är ett jättebra fotbollslag med bra spelare, grunder och tränarteam”. Men att allt det där var som bortblåst just den dagen.

– Man kom hem till hotellrummet, såg sig själv i spegeln och bara skämdes över den dåliga insatsen. Men man kunde ändå inte vara för hård mot sig själv, det funkar inte så. Det gäller att inte trycka ned sig själv i källaren och döma ut sig för hårt. Det enda man kan göra är att försöka studsa tillbaka igen.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Var jättejobbigt”

Det var längesedan du befann dig i en sån situation för egen del, hur hanterade du det?

– Ja, det hade ju gått bra för både mig och laget under en lång period och då blir fallet ganska högt. Det är som att man bara klättrar upp mot en trampolin och desto högre man kommer, desto värre blir fallet, säger Oscar Linnér.

– Det var jättejobbigt efteråt. Och jag var väldigt hård mot mig själv. Jag har varit i värre situationer förut, om man säger så, men det är tufft. Man vill så mycket för det här klubbmärket och våra supportrar som åker genom hela landet och så gör man en sån Kalle Anka-insats. De förtjänar inte det.

Spelare och ledare kom snabbt överens om att trots allt försöka blick framåt. Att inte gömma sig.

– Jag själv satt i Champions League-studion i Viasat typ dagen efter. Vilket var halvkul. Det var inget perfekt tillfälle att sitta där och vara målvaktsexpert efter att ha släppt in tre mål och varit riktigt risig matchen innan, säger Linnér.

Efter haveriet gick Rikard Norling snabbt ut och tog på sig förlusten. Tränaren menade att hans beslut att omformera laget hade skapat obalans.

Var det skönt för er spelare att han gjorde det?

– Absolut, jättebra. Jag tycker att han överlag är jättebra i den typen av situationer. Att efter förluster kritisera på ett diplomatiskt sätt. I stället för att tränaren ska vända upp-och-ned på saker. Man gräver inte gropen djupare utan fokuserar på att dra ett streck över det.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Oscar Linnér släpper in 2-0 på skott från IFK Göteborgs Patrik Karlsson Lagemyr .

”Känns rätt när vi spelar så”

Mot AFC Eskilstuna var 5–3–2-systemet återigen på plats. Vilket var positivt, menar Oscar Linnér.

– Ja, vi är så trygga i den formationen. Det känns rätt när vi spelar så, stabilt. Att vi som lag spelar med ett annat självförtroende, säger han.

– Vi vet att om det inte stämmer kan vi falla tillbaka i vår ”shape” och ligga där tills dess att vi känner att saker börjar stämma igen.

Även om det länge såg oproblematiskt ut för AIK, som dessutom spelade stora delar av matchen med en man mer, lyckades AFC skaka om kort efter paus.

– Det var en sån där match som var lite otacksam. Man har inte så mycket att vinna i den typen av matcher, eftersom man vet att motståndaren inte kommer komma till så många lägen, säger Linnér.

– Sen plötsligt händer det. Någon nickar från tre meter. Bollen går i bröstet och stolpe in, eller hur det nu var. Ren otur att jag inte tar den... Det är inget läge där man kan skylla på sig själv så men det är inget kul att ha stått still så länge och behöva släppa in första bollen.

22-åringen pratar om att då behöva vara stark mentalt. Det var han, i slutskedet släppte AIK till fler chanser och målvakten räddade till slut tre välbehövliga poäng.

– Det är det som krävs om man ska spela i AIK, att man hela tiden är med på att rycka in. Även om det kanske inte krävs så ofta. Man förväntas klara av det, att göra de räddningarna, säger Oscar Linnér och fortsätter:

– Inte falla in i någon slags trygghet, som var mitt problem i Göteborg. Det hade gått så bra under en sån lång period att man kanske slog av lite på koncentrationen. Då straffar det sig i allsvenskan.

”Har gått igenom mycket”

Nu väntar Djurgården i ett allsvenskt derby på Tele2 Arena. Då behöver koncentrationen troligtvis vara påslagen än högre.

– De har sett starka ut, så vi går in med respekt för våra motståndare. Men gör vi vårt så vet vi att vi har bra chanser, säger Linnér som är fullt medveten om vem som är Dif:s starkaste anfallsvapen:

– Buya Turay är en extremt skicklig striker och tenderar att vara på rätt plats vid rätt tillfälle många gånger. Det kännetecknar, i mina ögon, en bra striker. Det känns som att han är på G.

För egen del fokuserar han bara på att göra en så trygg insats som möjligt mellan stolparna. Inga feltajmade utrusningar eller ingripanden.

– Jag har gått igenom väldigt mycket i AIK, vilket är bra. Att lära sig hantera det här extremt hårda trycket, där man har alla förutom sina egna supportrar emot sig. Ibland även dem, om än inte de äkta så klart, säger Oscar Linnér.

– Det gäller att kunna hantera det, och kan man det då är man kanske redo för ännu större utmaningar.

ARTIKELN HANDLAR OM