Lars-Åke Lagrell

Lagrell: ”Vet att Gunilla var missnöjd...”

Av: 

Erik Karlsson

FOTBOLL

Lars-Åke Lagrell tror inte på Gunilla Axéns berättelse om att tidigare landslagsspelare skickat penisbilder till henne under tiden på fotbollförbundet.

Före detta ordföranden menar att det kan handla om en hämnd.

– Var och en får dra sina slutsatser, säger han.

– Att jag skulle ljuga om de bilder jag fått är absurt, säger Gunilla Axén.

Före detta landslagsstjärnan och anställda på svenska fotbollförbundet, Gunilla Axén, berättade i går för Sportbladet om hur hon under sin tid som utvecklingschef på förbundet fick ta emot penisbilder från tidigare landslagsspelare.

– Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger hon.

Hon menar att säkerhetschefen Anders Sigurdsson rådde henne att inte gå vidare med kränkningarna. Sigurdsson bekräftade för Sportbladet att han sett ”en bild” och haft en diskussion med Gunilla Axén.

– Jag sa till henne att det var upp till henne att ta itu med det, säger han till Sportbladet.

”Jag hade blivit informerad”

Dåvarande ordförande Lars-Åke Lagrell dementerade igår att han fått någon information om händelserna. I dag har han vid flera tillfällen poängterat att han inte tror på Axéns berättelse. Så även när Sportbladet återigen tar kontakt med honom.

Hur kan du säga att det inte stämmer när säkerhetschefen Anders Sigurdsson bekräftar att han också sett minst en bild och pratat med Gunilla?

– Jag läste att han har sagt det, men det är inget som har kommit vidare i förbundet utan det har tydligen stannat där. Varför det inte har gjort det vet jag inte.

Tror du inte på att han har sett det här?

– Han har sett en bild, säger han tydligen. Det kanske han har. Men jag är säker på att om det här varit ett problem i förbundet så hade vi varit ett helt gäng som hade fått information om det.

Kan det inte var så att Gunilla ombads tysta ner det efter mötet med Anders Sigurdsson, att det fanns en tysthetskultur på förbundet?

– Nej, nej. Det kan vara någon utanför förbundet som skickat bilden hon är inte helt okänd.

”Gunilla är besviken på att hon inte fick de positioner hon ville ha”

Som du ser det, finns det en anledning att prata om landslagsspelare om det inte var det, något självändamål att förändra historien?

– Var och en får dra sina slutsatser. Jag vet att Gunilla är lite besviken på att hon inte fick de positioner hon ville ha i förbundet. Jag hoppas bara det går bra för henne i hennes nya jobb.

Du menar att det kan vara ett sätt att hämnas och smutskasta förbundet?

– Var och en får dra sina slutsatser. Jag konstaterar att jag aldrig hört talas om den här frågan förrän klockan tio i går kväll. Jag har inga mer kommentarer kring det här, nu får var och en dra sina slutsatser. 

Lagrell tillägger ändå:

– Jag är inte inbladad i detta. Håkan Sjöstrand får göra utredningar om han vill – men det behöver han inte göra för vi har haft årsmöten flera gånger däremellan och det har varit möjligt för den som velat att ställa frågor om allt som har med förbundet att göra.

”Inga pluspoäng direkt”

Tycker du det känns som en årsmötesfråga att diskutera kränkande bilder? 

– Ja… om det är så att det hade skett så är det inte fel att någon ställer frågan ”vad som har hänt och vad har ni gjort åt det?”.

Sportbladet når Gunilla Axén på sms och hon är kritisk till Lagrells utspel.

– Jag blir förvånad när jag läser hans uttalanden. Jag var väldigt glad och stolt över alla befattningar jag hade inom Förbundet så det finns ingen sanning i det påståendet. Att jag valde att lämna efter 17 år handlade enbart om att jag var less på att pendla och ville ha nya utmaningar, säger hon och fortsätter:

– Att jag skulle ljuga om de bilder jag fått är absurt när vår säkerhetschef till och med bekräftar att han tagit del av en bild och haft möte med mig om de olika händelserna. Jag tar del av inlägg kring hans utspel och han får inga pluspoäng direkt, säger hon.

Inte aktiva spelare

Hon ger dock Lars-Åke Lagrell delvis rätt på en punkt. Spelarna var inte aktiva landslagsspelare vid tiden för kränkningarna. Något som hon menar missuppfattats i rapporteringen från Sportbladet.

– Det stämmer, det var före detta landslagsspelare som inte spelade 2004 utan tidigare, säger Gunilla Axén och fortsätter:

– Det hände dock i samband med event arrangerade av förbundet och dessa spelare var inbjudna personligen. Så de var i allra högsta grad en del av fotbollens event.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten framstod det som att det handlade om spelare som var aktiva landslagsspelare vid tillfället för kränkningarna. Så var det inte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Gunilla Axén berättar om tiden på förbundet: ”Folk nöp mig i baken

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars-Åke Lagrell

MeToo

SvFF, Svenska fotbollförbundet

Gunilla Axén