Erdal Rakip

Nykomling slog Malmö FF i genrepet

Av: 

Stefan Alfelt

FOTBOLL

MALMÖ. Allsvenska nykomlingen AFC Eskilstuna slog storfavoriten Malmö FF med 1–0 på Swedbank stadion.

– Det var en oproffsig insats, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson.

Som underkände i stort sett hela sitt lag.

– Tittar man på nivån på prestationen där man kan bli godkänd är det Johan Wiland och Lasse Nielsen av de som startade matchen som kan komma härifrån och tycka att jag gjorde mitt arbete på den nivå jag ska göra.

MFF gick på tomgång och skapade väldigt lite.

”Inte mycket positivt”

– Det var inte alls det här avslutet på försäsongen som man ville ha. Vi ville ha en sista kraftsamling så vi kände oss väldigt säkra efter en vinst men det fick vi inte. Så jag hoppas alla kan använda det till en ödmjukhet och visa väldigt mycket under nästa vecka och göra sig klara för premiären.

– Det här gav oss inte mycket positivt men det gav oss några svar, säger Magnus Pehrsson.

Tobias Sana, Felipe Carvalho, Alexander Jeremejeff och Andreas Vindheim fick chansen från start när många av Malmös mer ordinarie spelare var borta på landslagsuppdrag.

Kan inte göra mål

Ingen av de fyra tog chansen. Vindheim gjorde en hel del bra men hade alldeles för oprecisa inlägg.

På åtta träningsmatcher har MFF bara gjort åtta mål.

– Nu blir man emotionell för det här ser skit ut, men jag tycker att vi har blivit bättre och bättre. Det som saknats för att man skulle bli väldigt nöjd är att förvalta de chanser vi fått till mål, säger Pehrsson.

AFC Eskilstuna tog över matchen efter en halvtimme och fick spela ett anfallsspel utan större fart men som ändå gav öppningar för genombrott och skott som satte Johan Wiland i Malmömålet på en del prov. Målskytten Mohamed Buya Turay skapade press på Malmöförsvaret med sin snabbhet och bollsäkerhet. Omar Eddahri promenerade runt lite som han ville med bollen.

Olsson nöjd

– Vi höll nere målchanserna mot oss och skapade vassa målchanser själva. Bra för självförtroendet att hålla nollan. Vi har inte gjort det i någon träningsmatch tidigare, nu visade vi att principerna håller. Det är bra för laget, säger tränaren Pelle Olsson.

Emmanuel Frimpong spelade för första gången fulla 90 minuter i Eskilstunadressen. En nyttig mittfältare som kan skänka laget stabilitet. Malmös innermittfält med Erdal Rakip och Anders Christiansen förlorade det övertag man skapade i inledningen.

”Skitsnack”

– Vi fungerar inte som lag för att det finns några procent överallt som inte är där. Och så möter vi ett lag som vill mycket och jobbar väldigt hårt. Det är det fotboll handlar om. Har du inte attityd kan du inte vinna matcher. Då spelar det ingen roll att vi har väldigt många skickliga spelare.

– Det här att ett dåligt genrep ger en bra premiär tror jag bara är skitsnack. Det handlar om att vi hela tiden gör det vi ska. I dag gör vi inte det, säger Magnus Pehrsson.


Startelvan:

MFF: Johan Wiland – Andreas Vindheim, Lasse Nielsen, Felipe Carvalho, Behrang Safari – Tobias Sana, Erdal Rakip, Anders Christiansen, Magnus Wolff Eikrem – Markus Rosenberg, Alexander Jeremejeff.

AFC Eskilstuna: Cem Alpek – Daniel Björnkvist, Ludvig Öhman, Alexander Michel, Jemade Meade – Thomas Piermayr, Emmanuel Frimpong, Anel Raskaj, Omar Eddahri – Sasa Metic, Mohamed Buya Turay.

Utropstecknet:

Eskilstunas lagkapten Omar Eddahri har inte världens kvickaste steg men han har väldigt mycket känsla i fötterna. Utan direkta tempoväxlingar dribblade han sig förbi MFF-spelarna gång på gång med tvåfotare och andra småläckra dragningar.

Frågetecknet:

MFF:s spel. Tempofattigt. Oprecist passningsspel. Ingen effektiv press på motståndarna. Storfavoriten saknade visserligen en del spelare men det är ju truppen som gör dem till favorit. De spelare som det finns lite frågetecken för tog inte chansen att visa att de ska vara med i diskussionen om startplatserna.

Snackisen:

Erdal Rakip satsade våldsamt med sulan före mot Emmanuel Frimpong. Domaren Granit Maqedonci visade direkt rött och Rakip lämnade planen. För att lite senare komma tillbaka och spela vidare. Det röda hade blivit till ett gult kort och Rakip riskerar därmed inte att bli avstängd i den allsvenska premiären.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Erdal Rakip

Markus Rosenberg

Johan Wiland

AFC Eskilstuna

Malmö FF

Magnus Wolff Eikrem

Alexander Jeremejeff