Klart: Örebro SK åker ur allsvenskan

Publicerad 2021-11-07

Det var i princip klart redan tidigare.

Nu är det helt och hållet klart.

Örebro SK åker ur allsvenskan 2021 efter 2–3-förlust mot Hammarby.

– Man har trott på det ända in i slutet men man visste det ändå på något sett, säger Nahir Besara

Följ ämnen

Förutsättningarna var glasklara inför nästjumbon Örebros bortamatch mot Hammarby.

Vinst var ett måste – annars skulle nedflyttningen vara helt matematiskt säkrad. Och det oavsett vad kvalplatsplacerade Degerfors hittade på borta mot BK Häcken.

Ett Björn Paulsen självmål i första halvlek och en Nahir Besara-bredsida i den andra såg till att Örebro faktiskt tog ledningen både en och två gånger på Tele2 arena.

Men båda gångerna replikerade Hammarby mer eller mindre omgående (genom Simon Sandberg och Akinkunmi Amoo).

– Tyvärr släpper vi till mål i fel skeden av matchen. vi tar ledningen två gånger och lyckas inte bibehålla den. Det är lite signifikativt för det här året för oss. Det är jäkligt tungt, säger mittfältaren Kevin Walker till Discovery Plus.

När Gustav Ludwigson fastställde slutresultatet 3–2 (i anfallet efter att Hammarby varit ytterst nära att göra ännu ett självmål) så var det till slut ridå för ÖSK.

”Ingen som är förberedd på det ändå”

En ridå som man ett bra tag varit medvetna om var annalkande.

– Man hade ändå trott på det in i det sista, man måste ändå göra det. Nu är det tre matcher kvar. Vi får avsluta säsongen och sen får vi summera efter vad som gjorts rätt och fel, säger en besviken Nahir Besara.

– En klubb som ÖSK ska vara i allsvenskan, men i år har vi inte gjort mycket rätt.

Marcus Lantz, tränare, var samlad på presskonferensen efter matchen.

– Jag tror både spelare och klubb har sett situationen hur den ser ut. Man har vetat att det kan komma (att nedflyttningen blir klar). Nu kom det i dag. Det är ingen som är riktigt förberedd på det ändå. Luften går ur, inga chanser kvar, säger Lantz.

ÖSK-spelarna var direkt efter slutsignalen framme vid den tillresta bortaklacken för att prata med sina fans, som också applåderade sina spelare trots förlusten.

– Om man tänker hur hela året varit där vi egentligen inte bjudit upp till dans alls. De har stöttat oss i varje borta och hemmamatch. Varje träning. Det är hatten av. Men nu kommer vi behöva dem som mest. Jag vet att de kommer stå bakom oss nästa år också, säger lagkaptenen Nordin Gerzic, som inte var med i matchtruppen men likväl framme hos sina fans efter matchen.

Selmani: ”Det bjuds på show”

För Hammarby blev det samtidigt tre viktiga poäng i jakten på att blanda sig i kampen om Europaplatser under slutomgångarna.

– Så länge vi gör vårt. Vi ska ta nio poäng på tre matcher. Sen får vi hoppas på hjälp. Varberg hjälpte oss lite igår till exempel, förhoppningsvis kan de hjälpa oss igen. Vi är i situationen vi måste jaga, och då är det bara att jaga, säger Astrit Selmani, som var tillbaka i matchdress efter sin huvudskada han ådrog sig mot Östersund i den förra hemmamatchen för två veckor sedan.

I dag, likt då, togs de tre poängen efter en minst sagt svängig tillställning.

– Vi måste sluta släppa in mål som vi gör. Men det bjuds på show på Tele2 i alla fall, säger Selmani.

– Vi är Bajen, så vi bjuder på en show för supportrarna och all publik. Det är inte exakt det man gillar som tränare, men tre poäng är tre poäng, konstaterar tränare Milos Milojevic.