Thomas Tuchel försvarar Marcos Alonso efter beslutet

Thomas Tuchel menar att Marcos Alonsos val att inte knäböja kan väcka nya diskussioner. Dessutom omnämns diverse cupvinnare – och fiaskon.

Här är dagens engelska fotbollsrubriker.

DAGENS SNACKIS

Thomas Tuchel tror att spelare som väljer att inte gå ned på knä innan avspark kan starta en ny debatt om hur rasism ska bekämpas. 

Chelseas vänsterwingback Marcos Alonso blev häromdagen senast i raden att undvika aktionen ihop med övriga lagkamrater. I stället pekar spanjoren mot antirasism-märket på sin tröja.

Sedan tidigare har även Crystal Palaces Wilfried Zaha och Brentfords Ivan Toney meddelat att de inte vill delta.

Det var kaptenerna i Premier League-klubbarna själva som fattade beslutet att fortsätta gå ned på knä denna säsong. 

– Men, som jag har sagt förut, i en viss situation eller beslut måste det finnas rum för en andra åsikt. Denna åsikt går åt samma håll, mot rasism, säger Tuchel på sin presskonferens men tillägger:

– Inom dessa ramar kan vi inte tolerera att någon säger ”jag är inte mot rasism”. Det är oacceptabelt.

Chelsea-tränaren påpekar att det kan vara viktigt att väcka en ny diskussion:

– Jag tycker att vi måste vara öppna nog att tillåta diskussioner kring hur man kan ha en större effekt. Kanske går det att hitta något positivt i det.

DAGENS CUPVINNARE

Tisdagen blev hektisk då tredje rundan av ligacupen inleddes med tio matcher. Ett resultat som står ut är Brentfords överkörning av Oldham (7–0), en klubb som har det tungt både på och utanför planen. Liverpool slog samtidigt ut bottenplacerade ligakonkurrenten Norwich med 3–0.

Manchester City, som har vunnit de fyra senaste upplagorna av turneringen, hamnade visserligen i underläge mot Wycombe men vann till slut med 6–1 efter mål av Kevin de Bruyne, Riyad Mahrez, Phil Foden, Ferran Torres och 19-årige Cole Palmer. 

På ett liknande vis låg Burnley först under med 0–1 mot Rochdale men vände och vann med 4–1 efter hela fyra mål från Jay Rodriguez.

DAGENS CUPFIASKON

Däremot är det fortsatt motigt för Rafa Benitez Everton. Förlusten mot Aston Villa i helgen följdes upp av cuputtåg mot Queens Park Rangers. Lucas Digne och Andros Townsend höll Premier League-laget kvar i 2–2-matchen men QPR knep segern på straffläggningen då Tom Davies blev enda spelare att missa.

Även Watford åkte på knock mot Stoke City med 1–3. Ken Sema startade matchen och fick också överlag fina recensioner. Bland annat skriver lokaltidningen Watford Observer: “Kämpade på väl ute till vänster även om sistabollen ibland saknades”.

DAGENS KRITIK

Välgörenhetsorganisationen Headway, som arbetar för att lyfta frågor om hjärnskador, har ifrågasatt Aston Villas val att låta John McGinn fortsätta spela mot Everton trots en smäll mot huvudet. Efter en kollision i början av matchen spelade McGinn vidare i ungefär en halvtimme innan han tvingades bryta på grund av yrsel. 

Headways ordförande Peter McCabe menar att anledningen till att ligan introducerat så kallade huvudskadebyten på tio minuter är för att klubbar ska ha tid att undersöka spelaren i fråga ordentligt.

– Sättet som den här situationen utspelar sig på ser inte bra ut, säger McCabe enligt Daily Mail.

– En spelare får en tydlig smäll mot huvudet efter bara sex minuter. 30 minuter senare ber spelaren själv om att få kliva av för att han - enligt tränaren - känner sig yr. Vilket är ett tydligt tecken på hjärnskakning.

Aston Villa menar att de följde protokollet på ett korrekt sätt. McGinn kommer inte finnas med i kvällens ligacuptrupp mot Chelsea.

DAGENS LANDSLAGSKUPPER

Aston Villas Matty Cash är nära att få sitt polska medborgarskap beviljat. Det innebär att ytterbacken kommer kunna representera Polens landslag i VM-kvalet nästa månad, rapporterar Daily Mail.

England väntas också få tuff konkurrens från Spanien över Arsenals talang Charlie Patino. 17-åringen, som är uppvuxen i Watford men har en spansk pappa, kan seniordebutera mot AFC Wimbledon under onsdagskvällen. Hittills har Patino representerat England på ungdomsnivå men dras fortfarande mot sitt andra hemland.

Marcos Alonso.
Marcos Alonso.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.