Fotboll

Anklagades för nynazism – lägger av

Av: 

TT

FOTBOLL

Österrikiska backstjärnan Martin Hinteregger lägger fotbollsskorna på hyllan, endast 29 år gammal.

Till bakgrunden hör anklagelser om nynazism.

Martin Hinteregger var en del av det Eintracht Frankfurt som tog sig hela vägen till final i Europa League och där vann hela turneringen. Finalsegern får nu lov att sätta punkt för 29-åringens karriär då han valt att lägga av – med två år kvar på kontraktet.

”Redan förra hösten började jag fundera på att pensionera mig vid slutet av säsongen. Jag gick igenom en tuff period på planen där mina prestationer var skakiga. Vinsterna kändes inte lika bra längre och varje förlust gjorde dubbelt så ont”, säger han i ett pressmeddelande.

Hinteregger har tidigare representerat stora lag som RB Salzburg och Borussia Mönchengladbach och har gjort 67 landskamper och fyra mål för sitt Österrike.

Arrangerade turnering med känd nynazist

Men några fler blir det inte för mittbacken som varit i blåsväder. Nyhetsbyrån APA skriver om mobilfilmer där Hinteregger uppträtt berusat och kritiska uttalanden mot tidigare tränare.

Allra mest rabalder orsakade österrikaren dock när han arrangerade en fotbollsturnering i hemlandet, dubbad ”Hinti Cup”, tillsammans med tidigare nynazisten Heinrich Sickl.

Sickl satt i styrelsen för det högerpopulistiska partiet FBÖ fram till 2021 och under 1990-talet var han en del av den nynazistiska organisationen Nationalistische Front.

Martin Hinteregger.

”Fördömer högerpopulism”

Hinteregger försvarar sig från anklagelserna om att han skulle vara främlingsfientlig.

”Ett antal frågetecken har väckts kring min turnering, som jag har styrt med passion och de bästa intentionerna. Vissa emotionella och kanske illa valda ord från mig har orsakat irritation och jag vill be om ursäkt för det. Jag ångrar det väldigt mycket”, säger han.

Österrikaren tar tydligt avstånd från sin arrangörskollega.

”För att vara tydlig: jag fördömer högerpopulism, intoleranta och inhumana idéer på starkast möjliga vis. De som känner mig vet det. Nu kommer jag få lite distans och en chans att justera om mitt liv. Jag är tacksam för att klubben gett mig chansen att ta detta steg nu”.

Martin Hinteregger noterades för 14 mål och 138 matcher för Eintracht Frankfurt.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor rankning: Här är EM:s 50 bästa spelare

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Eintracht Frankfurt