Vill se hårdare tag efter publikskandalerna

Robin Olsen attackerades på planen, svenska cupfinalen stormades och i Frankrike kastades bengaler mot spelare.

Nu vill landslaget se ett slut på publikskandalerna.

– Jag hoppas att de tar till lite hårdare tag inför nästa säsong, säger Lille-spelaren Gabriel Gudmundsson.

Efter att Malmö FF vunnit cupfinalen mot Hammarby stormade hemmasupportrar planen och försökte ta sig bort till den firande MFF-klacken på den andra kortsidan. 

Polisen fick kliva emellan med hundar och avstyrde en sammandrabbning. 

Även på andra håll inom den europeiska fotbollen har det varit oroligt. 

Robin Olsen attackerades efter att Manchester City vunnit Premier League-titeln och hemmasupportrar stormat planen. I Frankrike utspelade sig stora skandalscener i helgen när Saint-Etienne åkte ur Ligue 1 efter kvalförlusten mot Auxerre. Arga supportrar stormade planer och flera bengaler kastades mot spelare som flydde in i spelartunneln.

– Det har varit lite oroligheter den här säsongen, tråkigt såklart. Det hör inte hemma på fotbollsplanen överhuvudtaget, säger Lilles Gabriel Gudmundsson under landslagssamlingen och fortsätter: 

– Det kanske behövs ta hårdare tag och lite fler vakter och så, men det är svårt att säga från min sida.

”Förstör bara spelet”

I en artikel i DN säger Svensk elitfotboll att de ser att föremål kastas in på planen i allsvenskan i betydligt högre utsträckning än tidigare. 

Hammarbys Edvin Kurtulus, som också gör sin första landslagssamling, vill att det upphör.

– Det är klart det är tråkigt för det är inget vi vill. Det förstör bara spelet. Vi är väldigt tacksamma att vi har väldigt bra tryck och många supportrar, men att kasta in grejer borde vi strunta i och stötta våra lag i stället för att förstöra spelet. 

– Jag kan bara uppmana alla fans att inte kasta in saker, titta på matchen och njut. 

Förbundskapten Janne Andersson vill också se en förändring. 

– Vår säkerhet måste vara högsta prioritet när det är match. Jag tycker att det är väldigt, väldigt tråkigt att det händer. Vi får skärpa till oss och se till att den här typen av grejer inte händer, säger han och fortsätter: 

– Ger man sig in på planen för att ge sig på andra människor är inte okej. Jag hoppas att vi kan få bort det så fort det är möjligt i fotbollen för det hör inte hemma. 

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.