”Kom till träningen med sin pojkvän”

avMartin Tolén

Foto: Zsolt Czegledi / AP SCANPIX SWEDEN
Carl Hoefkens.

Inte en enda Premier League-spelare har kommit ut som gay.

Men verkligheten är en annan.

– Jag spelade med två stycken i England, men de bad oss att hålla tyst om det, säger förre Stoke- och West Bromwich-spelaren Carl Hoefkens.

2015 publicerade Daily Mirror en text om att två Premier League-stjärnor, varav den ena var landslagsspelare för England, var beredda att komma ut som gay.

Men hittills har inte en enda spelare i någon av Englands två högsta ligor – Premier League och Championship – kommit ut som homosexuell under sin aktiva karriär.

– Ärligt talat så känner jag sju spelare i Premier League som är homosexuella. Men jag kommer aldrig avslöja deras namn. Fotbollsvärlden är en extremt mörk plats, sa Amal Fashanu, dotter till förre Premier League-spelaren John Fashanu, förra året.

”Bad oss hålla tyst”

Och nu berättar förre Premier League-försvararen Carl Hoefkens (med ett förflutet i både Stoke och West Bromwich mellan 2005 och 2009) om tystnadskulturen som råder.

– Jag har spelat med tre spelare som är homosexuella, inklusive en som var ett riktigt stort namn. Och de dolde inte vem de var i omklädningsrummet, säger Hoefkens till belgiska De Zondag, enligt Independent.

Men utanför omklädningsrummet var det annorlunda.

– Jag spelade med två stycken i England, men jag kommer inte att säga deras namn av respekt. En av dem kom till och med till träningen med sin pojkvän. Men de bad oss att hålla tyst om det för omvärlden, fråga mig inte varför.

20 spelare som är gay

Även förre klubbdirektören i Leeds, David Haigh, vittnar om ett stort mörkertal i engelsk fotboll.

– Det är många människor, både spelare och agenter, som frågat mig och jag skulle säga att 20 spelare är gay, men inte vågar komma ut, säger Haigh, som själv kommit ut som homosexuell, till Daily Mirror.

Enligt honom beror tystnadskulturen på pengar och uteblivna sponsorkontrakt för de berörda spelarna.

– Unga stjärnor som gör reklam för sina sponsorer och dessutom kommit som homosexuella ses fortfarande som ett handikapp. Många tycker att plötsligt vara känd för sin sexuella läggning skulle vara oroande, säger Haigh.

ARTIKELN HANDLAR OM