Olsson: ”Förstår att folk vill ha ÖFK, men...”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
FOTBOLL

Sportbladets läsare vill att Östersund tar en Europaplats före AIK, Djurgården och Häcken.

Jonas Olsson är inte överraskad, men...

– Jag förstår att folket vill ha Östersund i Europa, men det får inte bli på Djurgårdens bekostnad.

Malmö FF har säkrat segern. Om det betyder att alla spänning i allsvenskan är död?
Knappast. AIK, Djurgården, Östersund och Häcken går en rejäl holmgång om de två sista Europaplatserna. 1–1-resultatet mellan Häcken och Djurgården var tacksamt för stockholmarna som därmed befäster tredjeplatsen i tabellen.

Fajt om Europaplatserna

Tre poäng före Östersund (4:a) och Häcken (5:a), men en poäng bakom andraplacerade AIK som dessutom har en match mindre spelad.

– Vi har legat där uppe så länge nu och har siktet på att klara av Europaplatserna. Vi har två matcher kvar och allt i egna händer. Det har inte de andra lagen, säger Dif-tränaren Özcan Melkemichel och fortsätter:

– Det är jätteviktigt att nå Europa. Om vi missar det nu så skulle det vara en besvikelse och väldigt tungt. Helt ärligt är jag inte nöjd med en poäng mot Häcken.

20 000 har röstat

Tränarkollegan Stahre hade dubbla känslor.

– Vi är inte heller nöjda med en poäng men spelar trots allt på bortaplan. Vi kommer inte jubla hela vägen hem till Göteborg, om man säger så.

Sportbladet har låtit våra läsare rösta om vilka två lag de vill ska knipa de sista Europaplatserna. Resultatet är tydligt: över 75 procent av de drygt 20 000 personerna som röstat hoppas att Östersund blir ett av lagen som får representera Sverige ute på kontinenten.

– Det är rimligt. Jag kan verkligen förstå det. Särskilt som Östersund har gjort det så bra i år. Jag är jätteimponerad av alla resultat som de gjort i Europa League. Det vore kul om de gick till Europa, säger Djurgården Jonas Olsson och fortsätter:

– Men det får inte bli på Djurgårdens bekostnad.

Viktigt att komma före AIK

Backjätten är lättad över att laget har allt i egna händer.

– Man börjar ju räkna i tabellen nu. Vi är rätt nöjda med hur det ser ut nu.

Vad skulle det betyda att komma före AIK?

– Det är viktigt. Inte minst för fansen. Vi ska göra vårt allra bästa för att ta två segrar. Tar vi det så är vi garanterat i Europa League.

Europa League-striden

DET TALAR FÖR OCH EMOT DIN KLUBB I EUROPA LEAGUE-STRIDEN

AIK

Det talar för AIK

Det fina utgångsläget, förstås. Gnaget behöver bara plocka en enda trepoängare på sina avslutande tre matcher för att knipa en Europaplats. AIK har inte någon gång under hela säsongen gått utan seger i tre raka omgångar. Dessutom är Rikard Norlings manskap i storform med nio raka matcher utan förlust. Inte nog med det: anfallarna – lagets sorgebarn – har till på köpet börjat leverera mängder med mål. AIK kommer med all sannolikhet spela ute i Europa även under 2018.

Det talar emot AIK

Det skulle väl möjligen, möjligen vara spelschemat då. Malmö FF är årets svåraste uppgift. Därefter kommer IFK Göteborg på besök, ett lag som bara älskar att spöa Gnaget och som dessutom har plus-statistik mot stockholmarna (AIK har inte vunnit på sex försök) de senaste åren. AIK riskerar definitivt att gå in i den sista omgången med kniven mot strupen. Då väntar ett bortamöte med Örebro... ett oberäkneligt lag som kan hitta plötsliga formtoppar, särskilt på hemmaplan.

Djurgården

Det talar för Djurgården

Att Blåränderna har det i egna händer. Tre poäng före Östersund och Häcken med två omgångar kvar att spela. Då räcker fyra pinnar mot Jönköpings Södra och Kalmar FF för att säkra Europaplatsen. Trots den senaste tidens formdipp säger all statistik att Djurgården varit ett av seriens tre bästa lag under året. Bara ett mentalt ras kan stoppa Djurgården från att åka ut på kontinenten nästa år.

Det talar emot Djurgården

Vad har hänt med rytmen i spelet? Det borde bekymra Özcan Melkemichel att Djurgården bara tagit en seger på de fem senaste matcherna. Tränaren var efter krysset mot Häcken klart bekymrad över att laget förlorat farten och samhandlingen i de offensiva attackerna.

– Vi måste se till att vi hittar formen igen, sa Melkemichel.

De ställs dessutom mot Kalmar FF i den sista omgången. Under Nanne Bergstrands pragmatiska piska har KFF blivit ett svårforcerat lag, särskilt på hemmaplan, och är efter AIK hela seriens näst mest formstarka lag. Ingen lätt uppgift.

Östersund

Det talar för Östersund

Vad talar inte för Östersund för tillfället? Laget som spelar ut europeiska storheter på löpande band har dessutom hittat formen i allsvenskan med bara en enda förlust på de åtta senaste matcherna. De ställs dessutom mot beskedligt motstånd i de två avslutande omgångarna. Sveriges mest opålitliga fotbollslag, Elfsborg, åker upp till Jämtkraft Arena (där nästan alla får spö) och därefter avslutar ÖFK på bortaplan nere i Småland. Vill det sig väl för jämtarna är J-Södra redan avsågade den 5 november när allsvenskan ska avslutas.

Det talar emot Östersund

Det har inte sakerna i egna händer. För hur formstarka Östersund än är så måste AIK och Djurgården gå in i de båda klubbarnas sämsta form för säsongen om ÖFK ska ha ens chans att kunna smita förbi på upploppet. Vad än värre är så har Graham Potters lag en rejält mycket sämre målskillnad än både Djurgården och AIK. Det ska helt enkelt mycket till.

Häcken

Det talar för Häcken

Laget har ändå återfått någon typ av stabilitet efter de märkliga och för säsongen okaraktäristiskt usla insatserna mot IFK Norrköping (1-4) och AIK (1-6). Mikael Stahres gäng gick tillbaka till grunderna, stabiliserade försvarsspelet – och har nu bara släppt in ett mål på de tre senaste matcherna (0-0 mot Östersund, 3-0 mot AFC och 1-1 mot Djurgården).

Ett svårforcerat Häcken är ett bra Häcken, för med spelare som Paulinho längst fram kommer de kunna skapa chanser även med ett baktungt lag.

Det talar emot Häcken

Häcken har gått halvknackigt det senaste, framför allt resultatmässigt. En seger på de fem senaste imponerar inte. Det återstående spelschemat är heller inget som någon på Hisingen jublar över. Kalmar är som sagt på hugget och därefter väntar Malmö FF på bortaplan. För ett par år sedan hade MFF ohyggligt svårt mot Häcken – förlorade jämt – men nu är det plötsligt tvärtom. Skåningarna åtnjuter en svit på tre raka allsvenskan segrar – 8-2 i målskillnad – och kan dessutom spela helt utan press hemma på Stadion.