”De har utsatt oss för psykisk terror”

Ordkrig i Danmark efter inställda matchen

FOTBOLL

Danmarks spelare försökte rädda VM-kvalmatchen mot Sverige.

Men förbundet satte stopp för planerna – och nu fortsätter ordkriget.

– De har utsatt oss spelare för psykisk terror, säger Pernille Harder till Ekstrabladet.

– Jag har till och med använt uttrycket ”pistol mot huvudet”, svarar förbundschefen Kim Hallberg.

Konflikten mellan det danska landslaget och deras fotbollförbund (DBU) fick värsta tänkbara konsekvenser då det ledde till att VM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark – som skulle ha spelats i kväll – ställs in.

Beskedet kom i onsdags kväll.

– Det är fruktansvärt tråkigt att den här matchen inte ska spelas. Det var höjdpunkten i det här VM-kvalet med den rivaliteten som finns mellan Danmark och Sverige och att de är EM-finalister. Det här skulle vara den stora publikfesten och utmaningen i kvalet, sa SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

”Kom med ett förslag”

Konflikten handlar om pengar; de danska spelarna kräver mer jämställda löner och förhandlar just nu med förbundet (DBU) om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Stina Lykke Petersen kom spelarna med ett förslag till delavtal redan i onsdags, och förhoppningen var att på så vis kunna ”rädda” matchen mot Sverige. Förslaget ska han lämnats redan i onsdags.

– Det var före Uefas deadline med vårt förbund valde att ställa in matchen, säger Petersen till TV2, enligt TT.

Detta förnekas dock av DBU:s elitchef Kim Hallberg som påstår att något förslag till delavtal aldrig kommit på tal.

”Pistol mot huvudet”

Och nu fortsätter ordkriget mellan parterna.

– Vi är väldigt frustrerade. Jag skulle nog kunna sträcka mig så långt som att påstå att de (DBU) utsatt oss för psykisk terror, säger Pernille Harder till Ekstrabladet.

DBU-chefen Kim Hallberg slår tillbaka direkt.

– ”Psykisk terror” tycker jag är ett hårt uttryck. Men visst, det råder inget tvivel om att vi alla har varit pressade. DBU har också varit utsatt för en extrem press. Jag har till och med använt uttrycket ”pistol mot huvudet” och det är väl också på gränsen, säger han.

Riskerar att straffas

Förhandlingarna ska återupptas efter denna VM-kvalsamling och Uefa kommer då att kiva in som medlare.

Danmark tänker spela tisdagens match mot Kroatien men den inställda matchen mot Sverige innebär alltjämt att de riskerar att straffas. Fotbollens styrande organ, Fifa och Uefa, har dock inte gett något besked kring eventuell bestraffning.

– Vi hoppas att det ses som en förmildrande omständighet att vi ska spela tisdagens match mot Kroatien, säger DBU:s elitchef Kim Hallberg enligt TT.

Så spelas VM-kvalet 00:39