AIK fick drömstart i säsongspremiären

FOTBOLL

Allt kretsar kring Alexander Isak.

Men i skymundan hade AIK matchpremiär för 2017.

Vasalund slogs tillbaka med 4–0.

– Stabilt och bra för att vara första matchen, säger tränaren Rikard Norling.

Division 1-laget Vasalund, tränat av Sportbladets profil Kalle Karlsson, fick en omedelbar kalldusch på Skytteholms IP. Redan efter två minuter kom Johan Blomberg runt på högerkanten, försvaret fick inte undan bollen – och Stefan Ishizaki kunde enkelt trycka in 1–0 till AIK.

Rikard Norling saknade spelare som Alexander Isak, Ebenezer Ofori, Eero Markkanen, Anton Salétros och Haukur Hauksson, men ställde ändå upp med ett starkt lag under matchens första 45 minuter.

”Sundgren är jävligt bra”

Två rutinerade herrar imponerade mest för AIK: den löpvilliga och kreativa innermittfältsduon Stefan Ishizaki och Johan Blomberg.

I den 28:e minuten fälldes Daniel Sundgren i straffområdet. Högerbacken skickade själv säkert in 2–0 till AIK.

– Daniel Sundgren är jävligt bra i dag, säger Rikard Norling.

Juniorerna kom in

Efter paus valde Norling att byta ut alla seniorspelare utom Amin Affane och Patrick Kpozo. I den andra halvleken tog AIK i stället in ett helt koppel av spelsugna tonåringar.

– Det var jätteroligt att se killarna.

17-årige Albin Linnér, yngre bror till 19-årige målvakten Oscar Linnér som AIK satsar hårt på, rullade in 3–0.

– Lillebror Linnér är bra och spännande. Det är fascinerande med de unga spelarna som kommer underifrån. Man tycker att de är så unga, men de är ju lika gamla som Alexander Isak, säger Norling.

Affane avslutade målskyttet

Är hans bror, Oscar Linnér, redo att bli förstemålvakt?

– Vi kollar på det. Det är en riktigt bra målvakt, det kan alla som känner till hans nivå skriva under på. Men det är som det alltid är med unga spelare: man vet inte förrän man gett dem chansen.

Amin Affane skickade in en inläggsfrispark direkt i mål och såg till att slutresultatet därmed skrevs till 4–0.

FAKTA

BOHMANS FEM PUNKTER

Utropstecknet:

När allt utanför sidlinjerna cirkulerar kring en 17-åring så kretsade allt som hände på planen runt en 34-åring.

Stefan Ishizaki är AIK:s kanske viktigaste spelare – och det visade han återigen mot Vasalund. Snabbast i tanken, krispigast i passningsspelet. Inte nog med det: Ishizaki var tillsammans med Johan Blomberg klart rörligast i laget.

Det bådar gott för Rikard Norling. Är ”Ishi” bra, är AIK bra. 

Frågetecknet:

Oscar Linnér, 19, gjorde naturligtvis ingen dålig match. Problemet är att han inte behövde göra... någonting.

Ett beskedligt Vasalund mäktade inte med ett enda skott under den första halvleken som tonåringen vaktade AIK:s mål. Det spekuleras i att Linnér redan nu är redo att bli förstemålvakt i klubben, men insatsen mot Vasalund gav ingen fingervisning om det faktiskt är en rimlig idé.

Däremot stod hans två år yngre lillebror Albin Linnér, född 1999, för ett piggt mål i sin debut.

Offensiven:

Anfallsuppsättningen är för tillfället tunn. Alexander Isak samt Chinedu Obasi ser ut att lämna och Eero Markkanen har drabbats av en hjärnskakning.

Då fick AIK ställa upp med fjolårsbesvikelsen Denni Avdic och unge Rickson Mansiamia på topp. Rapporter från AIK-lägret säger att Avdic sett ut som en ny man under försäsongen. De 45 minuterna mot Vasalund gav försiktiga, men positiva indikationer om ett vassare 2017 för 28-åringen.

I övrigt stod den dynamiska innermittfältsduon Johan Blomberg och Stefan Ishizaki för de bästa insatserna av AIK-spelarna.

Defensiven:

5–3–2-uppställningen är förstås gjuten numera. Nye Jesper Nyholm har – ännu – inte lyckats slå sig in som en av tre mittbackar.

Backlinjen behövde inte förta sig mot Vasalund, men det är tydligt hur bekväma spelarna känner sig i formationen. Det ska Rikard Norling känna sig mycket belåten över. Mot sämre motstånd vågar dessutom ytterspringarna Daniel Sundgren och Patrick Kpozo utgå från en position högre upp i banan.

Snackisen:

Alexander Isak till Dortmund?

AIK:s matchpremiär för 2017?

Äh. Den största snackisen på Skytteholms IP är förstås Sportbladets Kalle Karlsson. Vår egen Premier League-expert har nämligen tagit över division 1-laget Vasalund.

Efter en inledande kalldusch mot AIK (0–1 i baken efter två minuter) gjorde ett tillbakapressat, men ändå relativt välspelande Vasalund sitt bästa för att hålla nere siffrorna. Slutresultatet skrevs till 0–4.