Benfica och Västerås SK överens

Foto: FRANCISCO LEONG / AFP

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Victor Nilsson Lindelöf, 22, närmar sig Manchester United.

Enligt uppgifter till Sportbladet är Benfica och Västerås SK överens – och ärendet hos Fifa är nedlagt.

Överenskommelsen betyder att VSK garanteras runt 50 miljoner kronor vid en försäljning till United.

– Du får ingen bekräftelse av mig. Nu när vi är på samtalsfot med Benfica vill jag inte uttala mig om det här, säger VSK:s ordförande Bengt-Åke Nilsson.

Manchester United vill värva Victor Nilsson Lindelöf från Benfica. Ett hinder till affären har varit en fejd mellan Benfica och Västerås SK.

Redan i början av oktober 2016 vände sig VSK till Fifa och anmälde den portugisiska klubben. Sedan har det varit mycket skriverier i media.

”Ingen bekräftelse från mig”

Fejden uppgavs försena flytten och enligt uppgifter till Sportbladet funderade Benfica på att försöka skriva om avtalet och på så vis blåsa Västerås SK. Men nu är tvisten löst.

Västerås SK:s ordförande Bengt-Åke Nilsson, som tidigare har varit ute i media och riktat kritik mot Benfica, vill nu inte kommentera Sportbladets uppgifter.

– Det dröjde länge innan vi över huvud taget kom i kontakt med Benfica. När vi är på samtalsfot med dem vill jag inte störa. Du får ingen bekräftelse från mig. Vi har haft kontakt med Benfica via vår jurist, och det är positivt att vi är på samtalsfot, säger Bengt-Åke Nilsson.

Får en garantipeng

Enligt uppgifter till Sportbladet har Benfica och Västerås SK kommit överens om en lösning. Oavsett vad som händer med Nilsson Lindelöf – om han stannar eller säljs – betalar Benfica tre miljoner euro, det vill säga 29 miljoner kronor, till VSK.

Om Benfica säljer 22-åringen till United så får VSK ytterligare en miljon euro, vilket motsvarar 9,5 miljoner kronor. Den svenska klubben har även rätt till solidaritetsersättning och den uppges hamna på runt sju-åtta miljoner kronor om han säljs för sin försäljningsklausul på 300 miljoner kronor.

– Det är bara spekulationer. Om det blir klart så kommer vi att gå ut med det, säger Bengt-Åke Nilsson.

Talar för en försäljning

Vid en försäljning av Nilsson Lindelöf garanteras alltså Västerås SK runt 50 miljoner kronor. En riktigt bra lösning för division 1-klubben.

Att Benfica väljer att betala VSK tre miljoner euro – oavsett vad som händer – talar för att den portugisiska klubben räknar med att sälja försvararen i januarifönstret.