Damlandslaget i fotboll

Sveriges nyckel mot USA: ”En härlig utmaning”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Den största tänkbara värdemätaren väntar

Då vill Sverige undvika samma mardrömsstart som senast.

– Kontringsspelet tror jag kan bli en avgörande faktor, säger förbundskapten Peter Gerhardsson inför lördagens landskamp mot USA.

Sverige och USA har mött varandra många gånger genom landslagshistorien, 40 gånger för att vara exakt.

När de nu under lördagen ska mötas en 41:a gång, i en viktig värdemätare i förberedelserna inför sommarens OS-turnering i Tokyo, så är det ett svenskt landslag som går in på Friends arena med stort självförtroende.

– Vi är ett lag med gott självförtroende. Att få ett bra resultat imorgon skulle ju betyda väldigt mycket, säger mittbacken Magdalena Eriksson på fredagens presskonferens inför matchen.

Oavsett vad matchen slutar lär i alla fall Sverige, som ska ha samtliga 25 i truppen spelklara och tillgängliga till lördagsaftonen, hoppas undvika samma inledning som senast lagen möttes.

”Måste vara extra noga”

När lagen träningsspelade mot varandra för att avsluta landslagsåret 2019 (i november det året) så vann USA med 3–2. Detta efter att ha gjort samtliga av sina tre mål inom matchens första halvtimme.

Vad ska ni göra för att undvika en liknande mardrömsstart?

– Nej, det var väl ingen drömöppning om man ska säga så. De straffade oss så oerhört i omställningarna, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Just amerikanskornas omställningsspel, och hur Sverige ska hantera det, har varit ett diskussionsämne under veckans förberedelser enligt Gerhardsson.

– De är ännu mer framåtlutade i kontringsspelet nu. Varje läge de får vill de spela framåt när de vinner boll. För oss handlar det om att ha en bra balans. Sen känner jag att vi har ett självförtroende i den här truppen, ett mod att våga spela oss ur situationer. Mot det här motståndet måste vi vara extra noga i passningsspelet. Där blir det en härlig utmaning.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Har ju mötts i nästan alla mästerskap...”

Samtidigt som Sverige har jobbat med lösningar på USA:s uppvisning i omställningskraft senast så finns det också exempel i historieböckerna om när det snarare varit USA som fått bekymmer med Sverige.

Bland annat en viss OS-kvartsfinal i Rio de Janeiro 2016, som amerikanskorna har medgett är ett bitterhetsframkallande minne än i dag.

– Så klart det svider mycket för dem. Med tanke på att vi gjorde det i ett OS också. De vet att vi är ett otroligt bra lag också och har respekten. Men de borde kanske glömma den i stället för att hålla på och prata om den, säger lagkapten Caroline Seger.

Vad är det som gör just mötena med USA så speciella?

– Vi har ju mötts i nästan alla mästerskap. Många gånger har vi lottats mot varandra och det har varit väldigt bra matcher, jämna matcher. Ibland har vi vunnit mot dem och vi brukar kunna stå bra upp mot dem. Det skulle kunna vara en sådan grej.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Alex Morgan om svenska OS-minnet: ”Kommer alltid vara bittert”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

USA:s damlandslag i fotboll

Peter Gerhardsson

Caroline Seger

Magdalena Eriksson

Fotboll