Europa League

Orsic hjälte för Zagreb efter tränardramat – slog ut Tottenham

Av: 

Hilda Djupenström

Mislac Orsic.

Foto: Jurij Kodrun / Getty Images Europe

FOTBOLL

NK Dinamo Zagreb kom till returen mot Tottenham i ett underläge – och utan sin huvudtränare.

Då tog tvåmålskytten Mislav Orsic matchen till förlängning, där han sedan fullbordade sitt hattrick och skickade Zagreb vidare till kvartsfinalerna i Europa Leauge med 3–2.

Det innebär att Tottenham är utslagna.

– Det jag känner går långt bortom ledsenhet, säger Spurs-tränaren Jose Mourinho enligt The Guardian.

Tottenhams Harry Kane gav i åttondelsfinalens första möte den engelska klubben en bekväm 2–0-ledning inför returmötet med kroatiska Dinamo Zagreb. Den ledningen såg Mislav Orsic till att sudda ut med två mål – och returmötet i åttondelsfinalen gick till förlängning om två gånger 15 minuter.

Och väl där stod han, mot alla odds då Spurs egentligen dominerade matchbilden, för ett magiskt solonummer och petade in 3–0 för dagen: vilket innebar 3–2 i totalt.

Dömd till fängelse

Målvakten Dominik Livakovic höll dessutom emot ett hårt pressande Tottenham i de sista rysarminuterna, och stod bland annat för en galen räddning på Harry Kanes avslut, innan tiden var slut och Zagreb kunde fira att de gått vidare från åttondelsfinalerna för första gången i Europa League.

Det var dessutom Dinamo Zagrebs första match efter att huvudtränaren Zoran Mamic hastigt lämnat klubben, dömd till ett fyra år långt fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. I hans ställe klev den assisterande tränaren Damir Krznar in.

Mourhinos besvikelse: ”Bortom ledsen”

Jose Mourhino har i och med att Spurs blev utslagna också missat att gå vidare från åttondelsfinalerna för första gången i sin karriär.

Enligt honom berodde Spurts-förlusten på fel attityd. Spelarna var för bekväma, säger han, medan Zagreb visade prov på bra attityd.

– Att säga att jag är ledsen är inte tillräckligt, för det jag känner går långt bortom ledsenhet, säger han enligt The Guardian efter matchen.

Han fortsätter:

– Jag är ledsen för att laget som vann, inte mitt lag, vinner på grund av attityd. Så jag är mer än ledsen. Fotboll handlar inte om spelare som tror att de har mer kvalité än de andra, utan grunden i fotboll handlar om attityd och där vinner de över oss.

Den före detta Tottenham-anfallaren Peter Crouch var kritisk till Spurs insats.

– De har inte kommit till spel på två matcher nu. Man pratar om att man ser en reaktion när man gör mål, men vi såg spelare som gömde sig. Man gjorde inte enkla passningar, det fanns ingen kreativitet. Målvakten gjorde en del bra räddningar, men Zagreb var den bättre klubben och förtjänade att ta sig vidare, säger han till BT Sport.

I de andra åttondelsfinalerna i Europa League var det främst Arsenal som hängde löst mot ett hungrigt Olympiakos som var nära att gå vidare i och med segern i returmötet med 1–0. Men i och med att Arsenal hade skapat sig en ledning om tre mål inför returen klarade de sig vidare, då grekerna inte lyckades ta en större ledning och dessutom åkte på en utvisning i andra halvlekens slutminuter.

Granada är vidare efter att ha besegrat norska Molde IK i inbördes möten med 3–2, trots att Molde vann returmötet med 2–1.

Roma är solklart vidare efter att ha vunnit med 5–2 i inbördes möten mot Shaktar Donetsk.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Zagreb-tränare avgår – dömd till fängelse

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa League

Donetsk

Zagreb

Harry Kane

Europa

Tottenham Hotspur FC

NK Dinamo Zagreb