Bekräftat: Lampard har fått sparken i Chelsea

Frank Lampard har fått sparken som huvudtränare i Chelsea.

Flera källor uppger samtidigt att Thomas Tuchel tar över.

– Franks status här förblir oförminskad, säger ägaren Roman Abramovitj.

Chelsea har offentliggjort att Frank Lampard har fått sparken efter 18 månader: ”Det här har varit ett mycket svårt beslut och inte något som ägaren och styrelsen tagit lätt på. Det kan aldrig finnas en lämplig tidpunkt att skiljas från en klubblegendar som Frank, men efter långa överläggningar och övervägande bestämdes det att en förändring behövs nu för att ge klubben tid att förbättra prestationer och resultat den här säsongen.”

Frank Lampards status i klubben och känsligheten i beslutet bekräftas av att Roman Abramovitj gör ett sällsynt uttalande.

– Det här var ett mycket svårt beslut för klubben, inte minst för att jag har en utmärkt personlig relation med Frank och jag har den största respekten för honom. Han är en man med stor integritet och har högsta arbetsetik, men under nuvarande omständigheter anser vi att det är bäst att byta coacher. Han är en viktig ikon för den här fantastiska klubben och hans status här förblir oförminskad. Han kommer alltid att välkomnas varmt tillbaka på Stamford Bridge, säger Roman Abramovitj.

Kritiserat beslut

London-laget har efter flera tunga värvningar varit en stor besvikelse den här säsongen och ligger för närvarande på nionde plats i Premier League, de har bara vunnit tre av de tio senaste ligamatcherna.

”Otroligt löjligt efter hans första dåliga trend. Det behövs alltid tid efter så många värvningar, som kommer in i en ny klubb”, kritiserar ikonen och experten Gary Lineker på twitter.

42-årige Frank Lampard kom från motsvarande jobb i Derby i League Championship och tog över sommaren 2019 efter italienaren Maurizio Sarri. På Instagram kommenterar Lampard själv uppbrottet.

– Jag är besviken över att inte ha fått möjligheten att utveckla laget och ta det till nästa nivå den här säsongen, skriver han.

Fick sparken i PSG

Som ersättare har det spekulerats i flera namn: Brendan Rodgers, Leicester, Julian Nagelsmann, Leipzig, Massimiliano Allegri, senast Juventus, och Thomas Tuchel, senast Paris Saint-Germain.

Bland annat Sky Sport rapporterar att det är Thomas Tuchel som blir ny huvudtränare. ”Det är nästan done deal”, skriver reportern Max Bielefeld på tyska Sky Sport.

Den 47-årige tysken fick officiellt sparken av PSG den 29 december. Innan det var han huvudtränare i Borussia Dortmund 2015–1017.

Tyska stjärnor

Thomas Tuchel förväntas bli ett välbehövligt stöd till tyska spelarna Timo Werner och Kai Havertz.

Enligt journalisten Fabrizio Romano så släpps inte Julian Nagelsmann från Leipzig och Massimiliano Allegri överväger andra tränarjobb.

Brittiska tidningen The Telegraph sskriver att Chelsea-spelarna ska ha blivit tillsagda att inte dyka upp på träningsanläggningen Cobham förrän på måndagskvällen.

Som mittfältare i Chelsea 2001 till 2014 så var Frank Lampard bland annat med och vann tre ligatitlar, fyra FA-cuptitlar och en Champions League-titel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.