Häckens galna kross – slog AIK med 10–0

Ett decimerat AIK åkte till Göteborg med hopp om att kunna stänga igen.

I stället blev det öppna spjäll.

BK Häcken vann med 10–0 mot en fullkomligt överkörd nykomling.

– Vi visste att det skulle bli en tuff match, säger AIK-lagkaptenen Matilda Rosqvist.

Med spelare som Honoka Hayashi, Hannah Davison och Nora Rönnfors indisponibla så var det ett stukat, och på pappret väldigt defensivt inriktat, AIK som åkte till västkusten för en tuff bortamatch mot regerande mästaren BK Häcken.

Och tufft blev det direkt.

Matchklockan hade inte ens nått tre minuter när Stina Blackstenius slog till och gav Häcken ledningen efter att ha vänt och avlossat från nära håll i straffområdet.

Det skulle bli fler mål. Många fler.

5–0 efter 25

Innan 25 minuter var spelade så hade Blackstenius blivit tvåmålsskytt, Milica Mijatovic likaså och Anna Csiki hade curlat in en frispark.

Och då var Häcken bara halvvägs i målfabrikationen.

Innan ens en minut gått av andra halvleken så hade Lotta Ökvist gjort 6–0. Och tio minuter senare hade en ytterbacken på andra kanten, Elin Rubensson, gjort ett mål hon också. Blackstenius? Hon fullbordade ett hattrick innan timmens ens hade hunnit spelas. Blackstenius hade inte ens hunnit fira färdigt sitt hattrick innan Johanna Rytting Kaneryd klackat in 9–0.

När Dilja Zomers nådde högst på ett inlägg och knoppade dit sitt andra mål för säsongen med kvarten kvar så var tvåsiffrigt ett faktum.

”Tuffa förutsättningar”

Om det inte vore för ett antal räddningar av den allsvenska debutanten Serina Backmark i målet hade det blivit mer.

– Det är inget som ligger på henne. Hon räddade oss i många lägen. Det är bara att poängtera att vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Det är hela laget som ska stå bakom den här förlusten, säger lagkaptenen Matilda Rosqvist efter matchen.

Kändes det redan vid första målet var detta var på väg?

– Nej, även om det alltid är synd att man släpper in så tidiga mål. Men i det stora hela med förutsättningarna vi hade, med många spelare borta och många som kommer in och får göra sin första match. Det är inget mot dem. Det var tuffa förutsättningar och vi gjorde allt vi kunde.

Lagkaptenen, som gjorde sin första match från start denna säsong, konstaterar att det bara finns en väg vidare från detta.

– Det är bara att lägga undan det här. Vi kommer studsa tillbaka. Vi visade det sist mot Rosengård när vi förlorade stort och se studsade tillbaka mot Örebro.

Tvåsiffrigt

Av förklarliga skäl var det desto nöjdare miner i Häckenlägret efter matchen.

– Jag tycker det är väldigt starkt av oss att inte nöja oss. Vi fortsätter från minut ett till tilläggstid. Det är starkt av oss. Lätt att man går ner i tempo, säger hattrickskytten Stina Blackstenius till Sportbladet Play.

Anfallaren hade inget att säga om motståndet.

– Vi äger mycket boll. Jag tycker vi gör en bra match i dag. Sen blir det tufft för AIK i försvarsspelet. Men jag vill bara prata om vår prestation, säger Blackstenius.

Slutresultatet 10–0 att AIK åkt på sin största förlust genom tiderna i damallsvenskan.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.