”Maguire trivs här – Man United kan äta dig levande”

DOHA. Från burop till tokhyllad.

Harry Maguire mardrömsår är på väg att få ett lyckligt slut.

– Harry förtjänar mer respekt, säger lagkamraten Jordan Pickford.

Att Harry Maguire har haft svårt att leva upp till den rekordhöga prislapp som Manchester United betalade för honom 2019 kan ingen ha missat.

Flytten till Premier League-jätten har inte blivit som det var tänkt och mittbacken tappade sin startplats när klubben värvade Raphael Varane och sedermera Lisandro Martinez.

Faktum är att Maguire har blivit ett stående skämt i sociala medier. Något som spillde över på landslagspubliken i mars 2022 när England ställdes mot Elfenbenskusten i en vänskapsmatch.

”Jag kan inte fatta vad som hände på Wembley ikväll. Harry Maguire har varit en koloss för England”, skrev bland annat Jordan Henderson i ett långt Instagram-inlägg.

”Harry har varit makalös”

Många experter tyckte inte ens att Maguire skulle ingå i Englands VM-startelva. Trots att han, precis som Henderson nämnde, var en koloss senast under EM 2021.

Efter tre matcher kan man konstatera att Maguire har fått sin upprättelse.

– Harry har varit makalös, säger målvakten Jordan Pickford.

– Min relation till honom är jättebra, han har spelat framför mig i majoriteten av mina landskamper och vi spelar väldigt bra tillsammans.

Pickford menar att mittbacken förtjänar mer respekt.

– Det är en del av fotbollen, att man kommer bli kritiserad men Harry är mentalt stark, säger målvakten.

– Jag tycker att det har varit lite orättvist mot honom men hans insatser på planen visar vilken bra spelare han och varför han har gjort så många landskamper för England.

”Usel period i United”

John Stones, kompanjonen i mittlåset som har startat varenda mästerskapsmatch sedan VM 2018, instämmer.

– Direkt från första matchen svarade han (på kritiken) på bästa sätt, säger Stones.

– Han har varit fantastisk i alla tre matcher och vi har hittat vårt samarbete igen. All heder till honom, att ha gjort så många matcher och gått igenom så mycket i klubblaget säger allt om vilken person han är.

Förre spelaren och numera experten Gary Neville tror sig veta varför Maguire får många fler lovord i landslaget jämfört med klubblaget.

– Jag tror att det finns några spelare som känner sig bättre i landslaget, som Raheem Sterling. England är en bra grupp och har en förbundskapten som tror på dem och kontinuerligt ger dem chansen, säger Neville.

– Harry är en bra mittback och han har varit briljant i de två senaste turneringarna, han har bara haft en usel period i United de senaste tolv månaderna. United är ett väldigt oförlåtande ställe, jag vet det från mina 20 år där. Får man inte saker och ting rätt kan det stället äta dig levande.

Publiken skanderar hans namn

Vad säger publiken? Det bör påpekas att åskådare under träningsmatcher skiljer sig mot de som är på plats under mästerskap.

Majoriteten av Englands mest hängivna fans håller nödvändigtvis inte på någon av de större Premier League-klubbarna. Således har de möjligen inte Maguires insatser i Man United på näthinnan.

I nuläget är Harry Maguires namn det som har skanderats mest på läktarna i Qatar.

– Jag är väldigt glad för Harrys skull, säger Gareth Southgate.

– Han har varit en oerhört viktig spelare för oss och vi tvekade aldrig en sekund över hur viktig han var för oss. Han har visat det både med och utan boll i de här matcherna.

England ställs mot Senegal i åttondelsfinal på söndag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.