”Redan stämplat honom som sämsta värvningen”

Ny kritik mot Nilsson Lindelöf – efter tabben

avMichael Wagner, Simon Sjöstrand

Foto: OLI SCARFF / AFP
Tuff start för Lindelöf i United

AMSTERDAM/STOCKHOLM. Han sköt bollen på sin egen hand och orsakade straff i förlusten mot Nederländerna.
Nu hånas Victor Nilsson Lindelöf, 23, på nytt – både i England och Italien.
– ”Vigge” får vara tuff mentalt i den här branschen, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Sverige är klart för VM-playoff efter att ha säkrat andraplatsen i grupp A, men fick en tuff start i sista matchen mot Nederländerna.

En kvart in i matchen orsakade Victor Nilsson Lindelöf, 23, straff sedan han sparkat bollen på sin egen hand i ett försök till rensning.

Mittbacken, som kämpar för att ta plats i Manchester United, har fått sparsamt med speltid och fått utstå mycket kritik sedan flytten till Premier League i somras.

”Bryr mig inte”

– Det är inget jag bryr mig om. Jag försöker göra mitt och prestera på planen och hjälpa laget när jag får chansen, sa Lindelöf inför kvalmötet med Luxemburg.

Men tabben mot Nederländerna på tisdagen fick inte direkt kritikerna att tystna.

Lindelöf döms ut i både brittiska och italienska medier, där bland annat Daily Mirror basunerar ut rubriken ”’Vilken sörja’ – Uniteds 330-miljonersköp hånad efter att ha orsakat straff”, följt av ”om landslagsuppehållet skulle vara en chans för Lindelöf att lämna sina bekymmer i United, blev Amsterdam inte den möjligheten”.

Mirror radar sedan upp kritiska inlägg på Twitter och avslutar med ”United-supportrarna lär hoppas att han inte startar mot Liverpool på lördag!”.

Tar plats i floppelvan

Även Metro har ägnat tid åt att leta upp kritiska tweets om svensken, och skriver att United-supportrarna ”redan stämplar honom som klubbens sämsta värvning” och att hans misstag inte gick dem obemärkt förbi.

Och som om kritiken i England inte vore nog har även italienska La Gazzetta dello Sport öppnat eld mot svensken. Inte just för insatsen mot Nederländerna, utan i ett större perspektiv där tidningen placerar svensken i en ”floppelva” över sommarens värvningar i Europa (exklusive Serie A), enligt Fotbollskanalen.

Vid en pressträff under onsdagen i Amsterdam fick förbundskaptenen Janne Andersson frågor om Nilsson Lindelöfs insats i landslaget i de senaste matcherna – och den tuffa kritiken mot mittbacken.

”Får vara tuff mentalt”

– Spelarna är i olika faser. ”Vigge” är i en fas när han ska etablera sig i en ny fas, i en ny miljö, och har inte spelat så frekvent. 

– Några gånger kan man se att det är lite matchoträning som lyser igenom. Samtidigt tycker jag att han är jäkligt stark i andra halvek. Han tar ett antal dueller mot den store anfallaren, 21:an (Bas Dost) i luften. Jag tycker han växte in i det. Vigge har sett ut lite som laget i de här matcherna.

Han har fått hård kritik i England igen.

– Jag hörde det vid frukosten. Man får vara tuff mentalt i den här branschen och det är Vigge, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Spelar man i landslaget och på den nivån som han gör, eller har mitt jobb, så ingår det att lära sig grejer hela tiden. Det här är en del i ett lärandet för Vigge också. På den här nivån är det på det sättet. Jag är övertygad om att han klarar det jättebra. Det är både en klok kille och en bra fotbollsspelare. Över tid kommer det här bli jättebra.