”Viktigt att integrera folk i dagens samhälle”

Kim Källström satsar vidare på Gothia Cup

Foto: LASSE ALLARD
Martin Kihlström och Kim Källström.
FOTBOLL

Här får Kim Källström 500 000 anledningar att jubla.

Nu kan fotbollsstjärnan bjuda unga förståndshandikappade fotbollsspelare till Gothia Cup i sommar.

– För mig är det en integration, säger 34-åringen.

Under torsdagen uppmärksammades den Internationella sportdagen för utveckling och fred runt om i världen. På Bosön utanför Stockholm fylldes aulan i Olympiahuset med bland annat ett 20-tal unga idrottsledare från när och fjärran, som samlats för att byta erfarenheter och utvecklas. De fick lyssna på Jan Eliasson, FN:s förre vice generalsekreterare, Carolina Klüft, SOK-ordföranden Hans Vestberg, Therese Alshammar och Kim Källström.

Den sistnämnde har väldigt mycket att prata om, och det behöver nödvändigtvis inte handla om landslaget eller livet som proffs i Frankrike, England, Ryssland och Schweiz.

”Var där en del som liten”

Kim berättar gärna om sin farmor. Hon hette Ann-Marie och jobbade i Hedemora, på ett hem för förståndshandikappade.

– Jag var där en del när jag var liten, säger 34-åringen.

Det var sin farmor, dem hon hjälpte och spelarna i Grunden Bois Kim Källström tänkte på när han som välbetalt Lyon-proffs kontaktade ledningen för Gothia Cup och klargjorde att han ville sponsra en klass för utvecklingsstörda.

– Jag kände att jag ville göra något för ungdomar som kanske inte hade samma möjligheter som jag och ville inte vänta tills jag slutar spela. Vad kan jag göra och lägga tid, pengar, engagemang och mitt namn i? I och med att jag spelat i Häcken och Gothia Cup och min farmor hade kopplingen till förståndshandikappade ville jag köra på det här. Då hade jag gjort en grej med Grunden Bois och lärt känna spelarna där lite. Där var en otroligt härlig miljö och sann passion för fotbollen. Jag spelar på en nivå där man ibland glömmer bort att det är ett spel.

30 lag från 13 länder

Premiärupplagan av Kim Källström Trophy avgjordes 2011. Förra året deltog 30 lag från, förutom Sverige, Uzbekistan, Danmark, Slovakien, Litauen, Finland, Estland, Polen, Kina, Lettland, Nederländerna, Ukraina och Schweiz.

– För mig är det en integration. Det är grunden, att det ska vara en del av Gothia Cup och inte en egen turnering. Även om man har ett handikapp, i det här fallet mentalt, kan man delta. Det är viktigt att man integrerar folk i dagens samhälle, att alla ska kunna vara med. Även om vi i Sverige kan bli otroligt mycket bättre ligger vi långt framme i sådana här frågor. I många länder är det under all kritik, säger Kim Källström.

”Kommer från hjärtat”

Det internationella inslaget kommer att vara lika tydligt i år, för finansieringen är säkrad. Efter sitt framträdande i Olympiahuset fick Kim Källström ta emot en halv miljon kronor från Postkodlotteriets idrottsstiftelse.

Pengarna ska bland annat täcka rese- och boendekostnader för de deltagande lagen.

– Kim har gjort ett fantastiskt jobb med Kim Källström Trophy. Det fina är att det är en naturlig del av den stora tävlingen – och att det kommer från hjärtat, säger general managern Martin Kihlström.

Kim tog emot checken med ett ”wow” och sprack upp i ett leende som sträckte sig från öra till öra.

– Det här betyder enormt mycket, gör det möjligt att driva turneringen vidare och framåt. Nu får fler ungdomar chansen att komma till Göteborg och delta i Gothia Cup, ungdomar som aldrig kommit dit annars. Det är helt fantastiskt. Det är enormt mycket folk som jobbar ideellt och gör jättefina insatser, men det behövs kronor och ören till slut. Det är verkligheten, säger Kim Källström.

ARTIKELN HANDLAR OM