Ligue 1

”Emiren funderar på att dra sig ur PSG”

Uppgifter: Neymar och Mbappés framtid osäker

avPatrik Brenning

Han har förvandlat PSG till en maktfaktor och köpt två av fotbollens allra största stjärnor.

Men vad händer med Neymar, Kylian Mbappé och klubben om Qatars emir nu drar sig ur det ambitiösa projektet?

Enligt trovärdiga Le Parisien är hotet verkligt.

Shejk Tamim bin Hamad Al Thani har genom sitt Qatar Sports Investment investerat motsvarande drygt 16 miljarder kronor i Paris Saint-Germain sedan fotbollsklubben köptes 2011. Det har gett sex franska ligatitlar och ett innan övertagandet otänkbart stjärnkryddat franskt ligalag med spelare som brassen Neymar och färske världsmästaren Kylian Mbappé.

Men det har inte gett några framgångar i Europa. Det har inte heller fredat shejken från hård kritik.

Irriterad över kritiken

Enligt Le Parisien är emiren av Qatar nu så irriterad över det att han funderar på att dra ner på investeringarna i PSG. Något som skulle kunna förvandla maktfaktorn i Ligue 1 till ett mittenlag och göra framtiden för Neymar och Mbappé högst osäker.

Enligt Le Parisien är det framförallt kritiken i Frankrike som irriterar Qatar-styret. Trots att pengarna de pumpat in i den franska ligafotbollen genom tv-avtal kommer alla klubbar till livs och skattepengarna de betalat till den franska staten varit enorma (över 10,5 miljarder sedan 2011) så häcklas PSG och därigenom Qatar vid minsta motgång på fotbollsplanen.

Qatar ville bygga sitt rykte som en världsspelare genom PSG men efter att laget missat kvartsfinalspelet i Champions League alla säsonger sedan 2016 är Qatar nu, enligt Le Parisien, också oroade att stämpeln på PSG som en klubb som levererar besvikelser ska spilla över på nationen.

”Förhandlar med Roma”

Det, i kombination med det hårda skattetrycket på fotbollsklubbar i Frankrike och svårigheterna att skapa ett vinnande lag med Uefas finansiella restriktioner, ska nu enligt Le Parisien alltså få emiren att överväga nationens framtida investeringar i PSG.

Intresset för fotboll ska dock kvarstå och emiren förhandlar just nu om ett övertagande av italienska AS Roma samtidigt som Qatar Sports Investment också följer flera brittiska klubbar i den engelska andradivisionen.

ARTIKELN HANDLAR OM