Blågults säkerhetschef: ”Som säkrast just nu”

avPer Bohman

Publicerad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

DOHA. Amerikanska baser fortsätter attackeras i Irak.

I morgon flyger svenska landslaget över regionen.

– Just nu är det nog som säkrast att åka civilt flyg. Vi känner oss trygga, säger säkerhetschefen Janne Gustavsson.

Svenska landslagets hemresa från januariturnén i Qatar har varit en följetong. Inte så konstigt med tanke på att Blågult måste flyga över Iran och Irak för att komma hem till Sverige. Sportbladet har tidigare rapporterat om att det är enda sättet för Sverige – som flyger med Qatar Airways – att ta sig från landet.

– Jäkligt obehagligt, tycker förbundskapten Janne Andersson.

Fanns reservplan

Den militära konflikten mellan USA och Iran har än så länge varit förlagd i Irak. Tidigare i veckan stod det också klart att Iran av misstag skjutit ner det ukrainska passagerarplan då 176 människor omkom. För ett par dagar sedan berättade landslagets säkerhetschef Janne Gustavsson att Blågult tagit hjälp av militära kontakter från svenska flygvapnet och att det fanns en plan b redo om konflikten i regionen ytterligare eskalerade.

– Det finns andra sätt att flyga hem. Om det blir en större konflikt så tar vi det därifrån, men det finns en plan b som vi har redan har börjat prata om.

Vad är det för plan?

– Det säger vi inte just nu. Men det finns andra sätt att ta sig härifrån om det skulle behövas, för det finns andra flygbolag, sa Gustavsson.

Fortsatta attacker i Irak

På söndagen rapporterade flera internationella medier att amerikanska militärbaser norr om Iraks huvud Bagdad utsatts för attacker och läget är fortfarande spänt.

Efter segermatchen mot Kosovo (1–0) meddelade säkerhetschefen Janne Gustavsson landslaget – som läget är just nu – håller sig till den ursprungliga resplanen och reservplanen inte ser ut att aktiveras.

– Det här senaste (attackerna i Irak) är nyheter, jag har precis läst lite om det. Det är väldigt lite information än så länge. Men generellt sett gäller det jag har sagt tidigare: civila flyg är på en sån höjd i en korridor som inte påverkas av det där. Vad gäller planet i Iran så begicks det ett stort misstag. Det ska väldigt mycket till för att ett sådant misstag ska begås igen, säger Gustavsson och fortsätter:

– Just nu är det nog som säkrast att flyga civilt flyg. Ingen vill göra ett liknande misstag igen så att vi får ytterligare en så fruktansvärt tragisk händelse. Vi i landslaget känner oss trygga givet den informationen vi har just nu.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM