”Helt galet och magiskt ibland”

Vännen om Lennart Johansson

De lärde känna varandra allt bättre under Lennarts sista levnadsår.

Vännen Johan Strömberg minns legendaren med värme.

– Var vi än var så ville folk komma fram, hälsa och ta bilder. Och alltid hade han ett leende på läpparna, säger Strömberg.

tisdagskvällen avled Lennart Johansson, 89, efter en tids sjukdom.

Många har varma minnen om den stora fotbollsledaren och en av de som följde Lennart intensivt under de sista åren var Johan Strömberg, före detta ordförande för AIK, och de båda grundade bland annat en stiftelse som ska utbilda fotbollsklubbar i viktiga värderingsfrågor som etik och regelefterlevnad.

De fick också en fin vänskap.

– Jag fick förmånen att bistå Lennart ganska mycket på slutet. Vi var på många resor tillsammans och bland annat var vi på Champions League-finalen i fjol samt VM förra sommaren, säger Johan Strömberg till Sportbladet.

”Behandlade alla lika”

Han fick se Lennarts stora sidor.

Som ledare, ambassadör, kommunikatör och som legendar.

– Han stod för vad han sa. Och han var tydlig. Sedan behandlade han alla lika, oavsett meriter, titel eller bakgrund, säger Strömberg.

Lennart Johansson var oerhört stor i fotbollsvärlden.

– Han blev igenkänd överallt och var en fin ambassadör för både Sverige och för fotbollen som gränsöverskridande fenomen.

BILDSPEL: Vännens privata selfiebilder på Lennart

Och var svensken än drog fram så ville folk ta bilder med honom.

– Ja, det var politiker, fotbollslegendarer och domare. Helt galet och magiskt ibland, säger Johan Strömberg.

Den sista resan som Strömberg och Johansson gjorde tillsammans var till England i april för en match mellan Manchester United och West Ham.

– Vi träffade Alex Ferguson. Två stora ledare som var på samma våglängd. Det var kul att lyssna på dem när de pratade om den internationella fotbollen, säger Strömberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN