Experten: Kommer förändra synen på damfotboll i Italien

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

NICE. Le Azzurre fortsätter att sätta färg på VM.

I Italien vaknar nu inskränkta själar och nya drömmar föds i takt med att den vackra sagan skrivs.

– Synen att det är är en maskulin sport och inget för tjejer finns fortfarande i delar av Italien och en framgång i VM betyder jättemycket för intresset, säger Italienexperten Vicki Blommé.

Redan före den övertygande segern mot Jamaica, 5-0, skickades det signaler om fotbollsfeber i Italien.

Tre och en halv miljon tittare såg premiären mot Australien och i tv-sändningarna diskuteras taktik och sportsliga detaljer.

Le Azzurre har satt hjärtan i brand.

– Det märks att det är ett fotbollsälskande folk. Man tar fotbollen på allvar och lägger ingen större vikt vid att det är damer. Stora namn kommer till studion när det är VM-sändningar och man har respekt för fotbollen. Visst, det finns fortsatt mycket runt den italienska studiomiljön som man kan fundera över, den traditionen sitter ganska rotad. Men det är fokus på fotbollen, säger Vicki Blommé som också pekar på medias betydelse för intresset.

– De fick förstasidan på Gazzettan (Gazzettan dello Sport) vilket ger effekt snabbt. Det gör så att framgången får ett stort genomslag.

1 av 4 | Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Det italienska damlandslaget är efter två raka segrar klart för avancemang i VM.

Mot Jamaica dröjde det bara 12 minuter innan Cristiana Gerelli gjort 1-0 efter en dubbelchans på straffpunkten efter fotfel av målvakten Sydney Schneider. 2-0 och 3-0 för den pålitliga målskytten före paus och förbundskaptenen Milena Bertolini kunde kosta på sig ett varmt leende.

Le Azzurre har inlett mästerskapet som ett rejält utropstecken. Frågorna väcks nu; hur långt kan de gå?

– Att de skulle gå vidare från gruppen hade jag trott. Det finns stjärnor i laget som kan avgöra matcher. Det är ett stabilt  lag med spelare som kliver fram. Det är en känsla av att det är ett lag som kan chocka. Här finns spelare som sticker ut, som kan göra det lilla extra, säger Vicki Blommé som är väl bevandrad i den italienska fotbollen.

Fotbollsexperten, kommentator på Strive, pekar på Milena Bertolinis roll för laget. Förbundskaptenen tog över ett stabilt lagbygge efter sin Brescia-succé och har funnit balansen i en trupp som spretar.

– Det finns något liknande med hur herrlandslaget sett ut historiskt. Man ser sig själva som ett lag som har möjlighet att gå långt. Man kan försvara sig bra, det vet man. Spelarna är taktiskt skickliga. Hon har tagit laget ett steg längre än vad Cabrini (Antonio), gjorde och det ska hon har cred för. Hon har fått till en balans som funkar och hon får ut mycket av stjärnorna, säger Vicki Blommé.

En faktor för landslagets framgångar har en trist bakgrund.

Amatörförbundets ordförande, han som basade över damserierna och de lägre herrserierna, Felice Belloli uttalade sig 2015 sexistiskt och homofobiskt. Han sa  "vi kan inte alltid prata om att ge pengar till de här lesbiska". De föraktfulla uttalandena kom i samband med organisationens beslut om finansieringen av damfotbollen och i kölvattnet av skandalen föddes det initiativ som ändrat spelplanen.

Det ställdes krav på herrklubbarna i Serie A, som blev tvungna att satsa på en seriös verksamhet för flickor från 12 år och uppåt. Ett par lag tog steget längre än så och värvade hela damlag.

Brescia, som hade dominerat på damsidan, fick utmaningar. Fiorentina var först ut och värvade flera av stjärnorna i Brescia, sen hakade Juventus och Milan och andra klubbar på. Alla sju mål i VM så här långt är gjorda av spelare från Juventus.

Storklubbarnas satsningar lönar sig även för landslaget.

– Det har gett effekt snabbt. Lagen får bättre förutsättningar, med bra tränare och möjligheter till fina anläggningar. Det syns tydligt. Råtalangen har funnits, men inte professionalitet för att få ihop det, säger Vicki Blommé.

Hon ser fördelar med satsningarna från de traditionstunga herrklubbarna.

– Det är lättare att få fansen att gå på matcherna än att bygga en ny publik. Man har dragit nytta av det proffsiga runtomkring, säger hon.

Hon tror dock att lönetaket på 330 000 kronor per år begränsar klubbarnas möjlighet att nå så långt att de utmanar i Champions League. Det finns även andra utmaningar.

Vad skulle en framgång i VM betyda ändå?

– Det skulle betyda jättemycket för intresset. Italien har för få utövare i stort, så just där är känslan att det är en jätteeffekt. Föräldrarna kan se att fotbollen är en möjlighet för flickor. Att tjejer kan spela fotboll, så som man ser det i Sverige. Så har man inte sett det tidigare, särskilt inte i de södra delarna.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM