Dennerbys Nigeria räddat – av Thailand

Av: Johanna Frändén

Publicerad:
Uppdaterad:

REIMS. Under en osannolik matchdag kastades Nigerias landslag mellan hopp och förtvivlan flera gånger. Till slut blev det en missad straff av Chile som gav Thomas Dennerbys gäng en biljett till åttondelsfinal i VM.

– Det kommer inte att gå att somna på en stund, man åldras mycket en sådan här dag, säger Nigerias förbundskapten till Sportbladet.

Nigeria spelade sin sista gruppspelsmatch redan i måndags, då man förlorade mot värdlandet Frankrike efter en mycket omtalad – och omtagen – straff som Wendie Renard satte på andra försöket. Med tre poäng har Nigeria därefter blivit kvar i Rennes, tränat lite om dagarna och väntat in de sista gruppspelsmatcherna. För att gå vidare som bästa trea behövde antingen Kamerun och Nya Zeeland spela oavgjort i dag, eller Chile inte slå Thailand med mer än två mål.

Med 1–1 i det första mötet såg Nigerias åttondelsplats klar ut när Kameruns Ajara Nchout gjorde 2–1 mot Nya Zeeland i matchens 95:e minut. Då släcktes kvällens första hopp. Övrigt stod till – Thailand. VM:s slagpåse fick nämligen inte släppa in mer än 0–2 mot Chile för att Nigeria skulle knipa den sista åttondelsfinalplatsen, något som såg tufft ut på förhand.

Svårt att sitta still

I 80:e minuten gjorde Chile med viss möda 2–0 och några minuter senare tilldömdes de straff. Francisca Lara tog sats och sköt – i ribban. På Nigerias hotell i Rennes hade landslaget svårt att sitta still.

– Det var ledarna i ett rum och spelarna i ett rum, de satt och gömde sig bakom kuddarna i soffan. Men de sista minuterna efter straffen började dörrarna i korridoren slås upp, säger Nigerias förbundskapten Thomas Dennerby till Sportbladet.

Efter slutsignalen exploderade känslorna.

– Det blev ett härligt firande i korridoren. Det här känns bra och lite rättvist. Jag tycker att vårt Nigeria håller standard är ett slagkraftigt lag, säger Dennerby och tillägger:

– Det kommer inte att gå att somna på en stund. Man åldras snabbt en sådan här dag.Nu ska Nigeria åka till Grenoble och möta Tyskland i åttondelsfinal redan på lördag.

– Det blir lite nya förutsättningar. Vi brukar presentera motståndarna två dagar före match och vårt eget spel dagen innan. Det går inte av naturliga skäl nu, men vi har grundkoll på alla lag, säger Dennerby.

”Vi måste vara bra...”

Men Tyskland..?

– Det är klart att Tyskland är ett fantastiskt bra lag med en erfaren coach och allt, men jag tycker faktiskt att Dzsenifer Marozsán har stor betydelse och kanske måste de möta oss utan henne (den tyska mittfältsstjärnan är skadad och osäker på matchstart). Rent organisatoriskt har inget revolutionärt hänt, de fortsätter på sin gamla stil och är intensiva och driver upp tempot, det är inget helt nytt Tyskland som kommer att dyka upp. Det de gör gör de bra, så vi måste vara bra om vi ska bemästra dem.

Nigeria blir därmed tillsammans med Kamerun de två afrikanska lag som når åttondelsfinal i VM. Och Thomas Dennerby har redan slagit rejält underifrån i turneringen.

– Vi spelade ändå i en grupp med fyran (Frankrike), tolvan (Norge) och 14:e lag (Sydkorea) på världsrankningen, säger Dennerby.

Nigeria är 38:a på rankningen och klara för VM-slutspel, med viss möda.

Publicerad:

LÄS VIDARE