Zlatan Ibrahimovic

”Tydligt – ska inte ha några matcher”

Tegnell om träningsmatcherna med Zlatan

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

Hammarbys tv-sända internmatcher med Zlatan Ibrahimovic väckte reaktioner.

Nu ryter Svenska fotbollsförbundet ifrån.

”Kreativa lösningar för att ändå kunna spela träningsmatcher är något vi vill slippa se framöver”, skriver generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett uttalande.

Hammarby anordnade under fredagen så kallade ”interna träningsmatcher” på Tele 2 arena. Matcherna – där samarbetsklubben IK Frejs spelare samt Zlatan Ibrahimovic deltog – sändes i Dplay och blev fredagens stora snackis.

Tävlings- och träningsmatcher på seniornivå avråds just nu från att spelas på grund av coronakrisen, men vad gäller egentligen för ”internmatcher?”.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det är en fråga för Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet att reda ut.

– Regelverket är tydligt: Det ska inte vara några matcher på seniornivå. Vad man sedan definierar som match och inte match … den frågan får gå till Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet, men regelverket är väldigt tydligt, sa han på Folkhälsomyndighetens presskonferens vid 14-tiden.

”Pågår en pandemi...”

Sportbladet var kort efter detta i kontakt med SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Han sa då att ”tvåmålsspel på träning är tillåtet”, men att ”förtäckta träningsmatcher inte är förenligt med de råd och riktlinjer som finns”.

– Vi är många som längtar efter fotboll, men det pågår faktiskt en pandemi just nu och då finns det inte utrymme för kreativa tolkningar eller att hitta kryphål som gör att det riskerar att slå fel ut. Det utgår jag ifrån att alla förstår, sa Sjöstrand.

Finns det skäl att uppdatera era riktlinjer?

– Om vi bortser från regler och riktlinjer så handlar det också om att ta ett vuxenansvar. Att bruka sunt förnuft och tänka igenom vilka signaler olika beteenden skickar.

”Är inte läge”

Senare under kvällen kom Sjöstrand med ett nytt uttalande.

”Det är inte läge att hitta på några ’smarta upplägg’ för att komma runt det som uttrycks i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och SvFF:s riktlinjer.

///

Att träna fotboll är helt okej förutsatt att man följer myndighetens råd i övrigt. Men tävlings- och träningsmatcher för seniorlag är inte tillåtna – där är Folkhälsomyndighetens råd till idrotten glasklara. Kreativa lösningar för att ändå kunna spela träningsmatcher är något vi vill slippa se framöver. Man bör undvika påhittiga paketeringar som riskerar att skapa missuppfattningar om vad något egentligen är”, skriver Sjöstrand.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson sa i Dplays sändning att:

– Vi ser detta som en träning. Det ser också ut som en träning, sedan blir det lite extra intensitet i och med att Zlatan är här.

Även AIK spelade internmatch på sin träning under fredagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Zlatan Ibrahimovic spelar ”träningsmatch” för Hammarby

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Hammarby IF Fotboll

Anders Tegnell

Allsvenskan i fotboll

Fotboll