Fått matchförbud – stör mer än E18

Boovallen redan fråga för hela Sverige: Det har splittrat föreningen

Politikerna fruktar att bullerbråket kring Boovallen i Nacka ska påverka idrott i hela Sverige.

Faktum är att det redan är verklighet.

I Växjö har bostäder flyttats för att fotbollsplanen låter för mycket och i Sundbyberg råder matchförbud för seniorer på en fotbollsplan som ligger 30-talet meter från gamla E18.

– Det har splittrat föreningen, säger Staffan Lilja, ordförande i Ursviks IK.

Boovallen i Nacka har fått strikta öppettider och krav på uppförande av bullerplank efter att grannar vunnit en tvist i Mark och miljödomstolen. Stockholms idrottsborgarråd Jonas Naddebo (C) fruktar att fallet ska bli prejudicerande och därmed gälla alla planer i hela Sverige, något som kan kosta bara Stockholm minst 13 500 förlorade idrottstimmar och över en miljard kronor i kostnad för bullerskydd.

Men det här är inte en fråga bara för Nacka eller Stockholm. De senaste åren har fotbollsplaner i Ursvik, Växjö, Göteborg och Norrköping påverkats av bullerreglerna.

Dränkt i vägbuller

I Växjö fick 2017 planeringen av 300 nya bostäder vid Arenastaden göras om efter att fotbollsplanen utretts som för bullrig. Utredarna kunde dock inte mäta bullret vid den aktuella planen eftersom den var dränkt i vägljud från Växjös västra infart. Ett buller som ändå var lagligt då det lever under andra regler än idrottens.

För vägbuller gäller en gräns på 55 dBA, men för idrott bara 45 dBA då den av domstolarna klassats som likställd med industribuller.

Skillnaden på väg- och idrottsbuller är också mycket tydlig vid Ursviks IP i Sundbyberg.

Ursviks IP i Sundbybergs kommun utanför Stockholm.
Ursviks IP i Sundbybergs kommun utanför Stockholm.

Planen ligger 30-talet meter från den hårt trafikerade Enköpingsvägen, som tidigare var en del av E18. När grannar klagade på buller var det dock från fotbollsplanen som ligger öppen mellan vägen och husen.

Stoppat alla seniormatcher

Tre olika ljudmätningar under maj-juni 2018 visade att ljudnivån från planen inte översteg Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus men bröt mot Naturvårdsverkets rekommendationen för industribuller intill fasaden. Nivåer nämnden valde att använda då det saknas rekommendationer för ljud från idrott, lek och spel.

Eftersom de boende motsatte sig tanken på bullerskydd då det riskerade att skugga deras tomter bestämde Kultur och fritidsnämnden i Sundbyberg i januari i år att inga seniormatcher får spelas på Ursviks IP.

– Det är exakt som på Boovallen även här. Vi lade om från naturgräs till konstgräs för omkring sex år sedan och det har blivit för mycket för grannarna, säger Staffan Lilja, ordförande i Ursviks IK.

Hur har det påverkat er som förening?

– Det som hände var att vårt nystartade damlag och herrlag, som mest består av 17-åringar, tvingades flytta till en annan plan. Det har inneburit mindre speltid för alla lagen på fotbollsplanerna och hela föreningen har blivit splittrad eftersom vi har klubbkåken och allt vid IP. Det är inte på sammas sätt längre. Det känns lite halvjobbigt alltihop och jag tror vi fick ihop 1400 underskrifter när vi skickade in en protest till kommunen.

Vad vill du ska hända nu?

– Att man ska sluta jämföra det med industribuller. Du kan inte göra det. Det är svårt stora hopp för att kunna fortsätta bedriva verksamhet på våra fotbollsplaner.

Så säger läsarna
Skriv inlägg
 • Bor själv några kvarter i från Aspuddens idrottsplats som är utrustad med en formidabel högtalaranläggning. Av någon outgrundlig anledning används den till att spela musik på koncertnivå i pauserna. Det är det enda som stör. Hejandet, tjoandet och tjiandet under match är helt ok, men musiken...

  Mungo
 • Vi bor 5 meter ifrån järnvägen. När vi flyttade hit så gick det 2 till 3 tåg om dagen. Numera går det minst ett tåg i timmen. Ska vi försöka få tillbaka tiden då det gick få tåg! Bullervall hjälper inte då många gamla godsvagnar har orunda hjul så marken vibrerar. Ska vi förbjuda tåget som är det miljövänliga alternativet.Ett tåg med timmer motsvarar ca 20 långtradare.

  Hasse
 • Jag bor själv nära en fotbollsplan som massa lag både tränar på och har turneringar på helgerna. Kan säga att det är ett jävla liv från tidiga mornar på helgerna, främst från ledarna, föräldrar och andra som står och tittar på och gapar för full hals. Givetvis ska barn/ungdomar och även vuxna ha plats att idrotta på. Men man ska heller inte underskatta dom ljud som faktiskt blir. Dom som inte har förståelse för dom som lider av allt gap&skrik har nog aldrig bott så pass nära och blivit störda själva. Alla vill inte bli väckta tidigt varje helg av skrikande tränare/föräldrar.

  Kalle
 • Barn o ungdomar måste faktiskt anpassa sig till vuxenvärlden hmm. Hur tänker man.Häpnadsväckande debatt att följa här nedan, och hur kan Mark o Miljödomstolen kan döma till deras fördel. Ska vi inte låta våra barn och ungdomar får röra på sig, även vi vuxna bör göra det mer.Vi blir fler som bor i detta avlånga land och då blir belastningen större på våraidrottsplatser mmSluta och gnäll och flytta ut på landet.

  Micke
 • Jag skulle behöva ett Luktskydd av ngt slag. Det är hemskt att bo granne med en restaurang som lagar god mat hela dagarna. Jag är ju konstant hungrig pga den goda doften. Fast det kanske inte är ett problem, ja jag vet inte.

  Emil
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.