Blackstenius målskytt i startdebuten

GÖTEBORG-STOCKHOLM. Stina Blackstenius fick för första gången chansen från start i Göteborg.

Stjärnan svarade med sitt första mål redan i den 17:e minuten mot Växjö.

Hennes anfallskollega Pauline Hammarlund blev sedan tvåmålsskytt i 4–0-krossen.

– Det är tuff konkurrens om anfallsplatserna, men väldigt roligt och utvecklande, säger Blackstenius.

Kopparbergs/Göteborgs stjärnvärvning Stina Blackstenius fick inleda de första två damallsvenska matcherna på bänken.

En skada under försäsongen – samt den tuffa konkurrensen i Göteborgs anfall – var anledning till det.

Blomqvist bänkades

Men mot Växjö fick 24-åringen chansen från start tillsammans med Pauline Hammarlund samtidigt som skyttedrottningen Rebecka Blomqvist bänkades.

Duon såg till att det inte gick att anmärka på det beslutet.

Blackstenius var inblandad i de flesta av Göteborgs tidiga chanser, bland annat redan i den första matchminuten, och fick in sitt första allsvenska mål för säsongen i den 17:e minuten.

Måltjuven bjöds på en gratischans efter en försvarsmiss i Växjö och rullade säkert in bollen.

– Det var bara att försöka vara först på bollen och snabbt reagera på att det blev en lite för kort bakåtpassning, säger hon.

Du har suttit på bänken i de två första matcherna och redan har det blivit skriverier om ”den bänkade stjärnan”. Hur viktigt var det för dig att göra mål direkt?

– Skönt och väldigt bra för självförtroendet. Det var mina första 90 minuter på väldigt länge och jag tycker att kroppen börjar hitta tillbaka till formen jag hade innan skadan. Som forward vill du alltid göra mål och poäng, så det var skönt. Men också viktigt för mig att känna att kroppen börjar hitta tillbaka, så får jag jobba lite på självförtroendet.

Har det tagit så mycket stryk?

– Jag har inte spelat så mycket, så det handlar om att komma in i tempot och matchspelandet igen. Självförtroendet finns där, men det gäller alltid att jobba lite med det.

Hammarlund tvåmålsskytt

Pauline Hammarlund, den enda av landslagsanfallarna i Göteborg som inte noterats för mål, slog sedan till två gånger om och gjorde såväl 2–0 som 3–0 i första halvlek.

– Det är tuff konkurrens, men väldigt roligt och utvecklande. Alla vill ju spela så mycket som möjligt, så är det ju. Men jag tror verkligen att det är en utvecklande miljö för oss alla. Vi kommer att behöva alla spelare i truppen den här säsongen, så det gäller att alla känner att de är viktiga och behövs, säger Blackstenius.

Julia Zigiotti Olme satte slutresultatet 4–0 i andra halvlek i en match där Växjö var helt utspelat. Men i slutminuten blev det ändå rejält oroligt när Göteborgsmålvakten Jennifer Falk blev liggande efter en närkamp. Hårt bandagerad runt låret kunde hon slutföra matchen, men haltade rejält. Med truppens andra landslagsmålvakt, holländskan Loes Geurts, redan borta på grund av hjärnskakning står Göteborg inför en eventuell målvaktskris. Det är bara fem dagar till nästa match mot Örebro och man kan då tvingas ställa orutinerade F19-målvakten Lisa Hall mellan stolparna.
Men Falk var, trots haltandet, vid gott mod.

– Det känns som en lårkaka, men det kommer nog ordna sig med nästa match, hoppas jag. Jag har haft många lårkakor, och det här är inte den värsta, säger hon.

Kopparbergs/Göteborg har gjort tio mål och tagit sju poäng på tre matcher.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.