Granens plan för HIF

Så ska HIF utnyttja MFF:s överlägsenhet

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Andreas Granqvist har en plan:

HIF ska utnyttja MFF:s överlägsenhet.

– Nu har vi chansen att ta det steget och vinna den marken, säger lagkaptenen.

I dag spelar Helsingborg allsvensk premiär mot Norrköping och Andreas Granqvist gör sin första allsvenska match på elva år.

Sedan Granqvist spelade i allsvenskan har den allsvenska kartan i Skåne ritats om några gånger. I början av 10-talet slogs Malmö FF och Helsingborgs IF om det allsvenska guldet.

2010 vann MFF efter ett stenhårt guldrace mot HIF. Året därpå vann HIF allsvenskan och tog ytterligare fyra cuptitlar 2010–12.

2012 gick HIF också till gruppspelet i Europa League.

Miljonerna hamnar i spelarnas fickor

Men sedan dess har MFF dragit ifrån rejält både ekonomiskt och sportsligt: fyra SM-guld, två gruppspel i Champions League, sextondelsfinal i Europa League och en ekonomi ingen svensk klubb varit i närheten av i historien.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Samtidigt har HIF varit nere i superettan två säsonger och varit på randen till konkurs. Man har fortfarande det mycket kämpigt ekonomiskt.

HIF har varit tydliga med hur viktigt det är att spela i allsvenskan nästa år när det nya tv-avtalet börjar gälla som ger de allsvenska klubbarna mer än dubbelt så mycket pengar som tidigare.

HIF:s ordförande Krister Azelius menar att de här miljonerna hamnar i spelarnas fickor i slutändan i form av höjda löner.

– Klart att en del klubbar nog kommer att känna sig tvingade att höja lönerna för att få de bästa spelarna, säger Andreas Granqvist.

”Kan inte få de spelare Malmö vill ha”

– De kommer nog att höjas hos också men jag hoppas att vi kan gå en annan väg och satsa extremt mycket av de här pengarna på vår egen organisation, på ungdomsverksamheten. De närmaste åren kommer vi inte ens vara i närheten av de store klubbarna ekonomiskt. Då måste vi hitta en annan väg.

Han fortsätter:

– Vi kan inte få de spelare som Malmö nu vill ha. Och i stället för att satsa på en eller två av spelarna precis under den kategorin är det bättre att lägga pengarna på att skapa en ännu bättre ungdomsverksamhet än de andra klubbarna.

MFF har ett imponerande nätverk av akademier över hela Skåne, utom uppe i det nordvästra hörnet som är ”HIF-land”, för att fånga upp de största talangerna i landskapet.

”MFF kan peka på det de vill ha”

Men de senaste åren har det varit nästan hopplöst för unga spelare att slå sig in i MFF:s a-trupp när klubben har som mål att spela i Europa varje år och pengar att värva in färdiga stjärnor också till sin bänk.

– Jag tror att vi har en fördel i den här regionen av att att satsa på ungdomsverksamheten. För det är lättare att slå sig in i HIF som ungdom än i Malmö. Sedan kommer säkert någon ung komma upp där också men jag tror att det är mycket större chans att slå sig in i HIF och få chansen här. Det har vi visat nu med Max (Svensson), Charlie (Wedberg) och (Alex) Timossi Andersson. Kan vi trycka på det ännu mer kommer det att sända en signal till övriga Skåne att spelar man i HIF får man chansen som 16-19-åring. Då kan vi satsa ännu mer på ungdomsverksamheten. Då kan det bli vår nyckel framåt.

Granqvist ser helt enkelt en chans för HIF att utnyttja MFF:s överlägsenhet på så många andra plan just nu.

– MFF är oberoende av pengar. De kan peka på det de vill ha. Nu har vi chansen innan de gör om och bygger en ny ungdomsverksamhet. Nu har vi chansen att ta det steget och vinna den marken i det här läget, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM