”Gamlingarna” tog AIK vidare i Europa League

avFrida Fagerlund, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Två ”gamlingar” tog AIK vidare i Europa League.

Nils-Eric Johansson, 37, nickade in första målet mot FK Željezničar – och Henok Goitom, 32, klackade in det andra.

– Det är ganska typiskt att våra mest erfarna spelare avgör det här, säger tränaren Rikard Norling.

Foto: Bildbyrån

AIK har hittat modellen för sitt Europaspel.

I Europa League-kvalets första omgång spelade Rikard Norlings lag 0–0 på bortaplan mot Klaksvik för att sedan slå färöingarna klart på hemmaplan. Mot FK Željezničar från Bosnien-Hercegovina var det lika chansfattigt i Sarajevo, medan svenskarna växlade upp på Friends Arena under torsdagskvällen.

Trots att nyförvärven Nicolas Stefanelli, Rasmus Lindkvist och Robert Taylor inte tilläts spela var AIK det bättre laget. I minut 47 nickade Nils-Eric Johansson in Kristoffer Olssons frispark från höger.

Möter portugisiskt motstånd

När gästerna låg på för ett kvitteringsmål som skulle ta dem vidare missade målvakten Oscar Linnér en utboxning, anfallaren Stevo Nikolic nickade – men Jesper Nyholm räddade på mållinjen.

I stället var ”Nisse” med om att punktera tillställningen genom att spela fram Henok Goitom som klackskarvade in 2–0, vilket matchen slutade.

– Det är svårt att luckra upp dem, de backar hem med många och försvarar bra, säger Johansson.

– Vi pratade om det att, för några år sedan, var de här rundorna lite lättare. Nu märker man att även de mindre lagen är bättre, det är inte så lätt som man tror.

I tredje omgången möter AIK portugisiska Braga.

– Det kommer bli tufft så klart. Storlagen är ju Sporting och Benfica, men man vet att lagen som kommer strax efter är väldigt skickliga, säger Nils-Eric Johansson.

Noterbart är att matchen var den sista i AIK för Sauli Väisänen, som tidigare under dagen blev klar för Serie A-klubben SPAL. Finländaren byttes in i minut 90 och tackades efter matchen av hemmafansen.

– Det var känslosamt, det är svårt att lämna. Men jag måste följa mina drömmar, säger Väisänen som öppnar för en återkomst.

– Jag trivs väldigt bra i AIK så det är mycket möjligt att jag återvänder någon gång.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM