Han är Sveriges mest skygga fotbollsstjärna

Därför vägrar U21-mittfältaren ge intervjuer

Publicerad 2017-06-14

KIELCE. Zlatan Ibrahimovic bojkottade Sportbladet i fem år.

Nu överträffar Amin Affane honom.

U21-stjärnan från AIK nobbar all media – och bryter därmed mot förbundets policy.

– Han ger inga intervjuer av principiella skäl, meddelar U21:s presschef Staffan Stjernholm.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Blev han förvånad över platsen i EM-truppen?

Vad tror han om Sveriges chanser?

Hur förklarar han sin stigande form i AIK under våren?

Det är några av frågorna Sportbladet skulle vilja ha svar på från Amin Affane i U21-landslaget.

Men det får vi inte.

Vi får inte ens ställa våra frågor.

Vägrar i AIK också

U21-landslaget är förmodligen det fotbollslandslag som är mest öppet mot media. Tillgången till spelarna är nästan obegränsad, eller rättare sagt är den det till 22 av de 23 spelarna.

För 23-årige Affane vägrar att ställa upp på intervjuer över huvud taget. Sportbladet har försökt prata med honom under hela uppladdningen men AIK-stjärnan bemöter oss med tystnad.

Det gör han hemma i AIK också. Efter ett kortare snack med Fotbollskanalen just när han kom till klubben i januari 2016 har han sedan dess inte suttit ner och gett någon riktig intervju med någon oberoende media.

Vi har skickat frågor till Affane genom presschefen Staffan Stjernholm bara för att få höra från honom varför han inte ger några intervjuer. Men det har varit förgäves.

Det närmaste vi kommit Sveriges mest skygga fotbollsstjärna var när han plötsligt hoppade in två sekunder i en fotosession med Carlos Strandberg på spelarhotellet.

Vägrar av princip

Mittfältaren får betecknas som den siste spelaren in i Ericsons ursprungliga EM-trupp och lär inte få någon speltid så länge Kristoffer Olsson inte är avstängd eller skadad. Men i relationen med media överträffar han självaste Zlatan, som nöjde sig med att bojkotta en tidning (Sportbladet) under en begränsad tid (fem år).

Varför vill Amin inte ge några intervjuer?`

– Han har en principiell hållning i den frågan. Han har någon slags individuell misstro mot media, säger Staffan Stjernholm.

Har han blivit ”bränd” av media någon gång eller pekar han på något speciellt?

– Nej, han hänvisar inte till något speciellt där, utan han hänvisar till klubben där han också haft den hållningen.

Så det är inget mot just Sportbladet?

– Nej, verkligen inte utan det är en generell, principiell hållning. Han är införstådd med att om han skulle spela i EM och vara framträdande på planen blir han tvungen att ställa upp.

Bryter mot policyn

Hur ser förbundet på hans vägran?

– Vi har genom hela förbundet, i alla våra lag, en policy om att vi i största möjliga mån ska vara tillgängliga för media.

Vad säger han när du försöker övertala honom och förklara förbundets policy?

– Han hänvisar till sin principiella hållning.

Enligt landslagets schema ska Affane vara i den mixade zonen under torsdagen. På onsdagskvällen, efter att Sportbladet ställt frågor till honom och AIK om Affanes bojkott, öppnar Stjernholm, efter att hållt det för otroligt tidigare på onsdagen, för att Affane kanske trots allt ska ställa upp då. Men det fick Sportbladet och Helsingborgs Dagblad löfte om i förra veckan också och då blev det nobben till slut ändå.

– Min personliga uppfattning är att om mina eventuella övertalningsförsök äventyrar hans sportsliga prestationer så går såklart det sportsliga före. Media står inte och faller med 1 av 23 utan då låter jag det passera även om det är mot vår policy.

Har Affane antytt att han skulle prestera sämre om han ger intervjuer?

– Nej, men om man drar det till sin spets, menar jag.