Världens dyraste missar premiären

avSimon Sjöstrand

Foto: David Vincent / TT / NTB Scanpix
Benjamin Mendy.

Han blev världens dyraste back när han anslöt till Manchester City.

Men Benjamin Mendy, 23, får vänta på debuten.

Både Mendy och Ilkay Gundogan, 26, missar ligapremiären borta mot Brighton på grund av skador, enligt Manchester Evening News.

Manchester City pekades ut som favoriter till Premier League-titeln redan förra säsongen, men slutade trea – 15 poäng efter mästaren Chelsea.

– Så att vara favoriter den här säsongen betyder ingenting, säger City-tränaren Pep Guardiola på en presskonferens inför ligapremiären borta mot Brighton.

City har öppnat plånboken rejält under sommarens transferfönster och har redan landat spelare som Bernardo Silva, Ederson, Kyle Walker, Danilo och Benjamin Mendy – världens dyraste back.

”Kommer värva mer”

Men klubben nöjer sig inte där, om man frågar Guardiola.

– Det är fortfarande 20 dagar kvar (av transferfönstret) och det kommer ske fler övergångar, säger 46-åringen, vars City hittills har spenderat för över 2,3 miljarder kronor.

Det ryktas om att den summan kommer uppgå till över tre miljarder innan transferfönstret stänger, då klubben bland annat ska vilja knyta till sig Alexis Sanchez från Arsenal, supertalangen Kylian Mbappé från Monaco samt en mittback.

– Förhoppningsvis är jag här även nästa säsong och då kommer vi inte spendera som vi har gjort den här säsongen. Det är ohållbart. Förr eller senare kommer det till ett stopp, säger Guardiola, som menar att köpen varit nödvändiga i Citys jakt på titeln de kommande åren.

– Vi behövde göra ändringar eftersom vi hade ett av Europas äldsta lag, inte bara i Premier League. Vi hade ingen möjlighet att hitta en lösning med de spelarna. Men lösningen är inte att byta spelare varje säsong. Spelarna vi har nu kommer att stanna länge.

Spelar på tisdag?

På lördagen är det ligapremiär borta mot nykomlingen Brighton, tvåa i andraligan i fjol.

Då får City klara sig utan både Benjamin Mendy och Ilkay Gundogan.

Mendy, som anslöt från Monaco för närmare 555 miljoner kronor, tränar ännu inte för fullt efter lårskadan han ådrog sig innan flytten, medan Gundogan snart ska vara tillbaka sedan knäskadan i december.

Båda kan i stället komma att bli aktuella till träningsmötet med spanska Girona på tisdag.

Brighton–Manchester City börjar 18.30 på lördagen och sänds i Viasat Sport Premium.

ARTIKELN HANDLAR OM