Kasta ut Ronaldo med huvudet före

Brenning: Ingenting är heligt längre

FOTBOLL

”Ingen är större än klubben”, brukar det heta.

I så fall är det dags att statuera exempel nu.

I så fall är det hög tid att kasta ut Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo har tagit det oåterkalleliga beslutet att lämna Real Madrid”. Den 16 juni briserade den transferbomben i portugisiska A Bola och sedan dess har ett farsartat skådespel följt där portugisens entourage mer eller mindre dagligen portionerat ut nyheter i portugisiska, spansk, brittisk och italiensk press.

”Ronaldo kan tänka sig att återvända till United”. ”PSG följer utvecklingen”. ”Här är superbuden på Ronaldo”.

Håller klubben som gisslan

Enligt ”källor nära spelaren” beror hela cirkusen på att 32-åringen är besviken på den spanska staten för åtalet om skattebrott som presenterades den 13 juni. Alltså blott tre dagar innan den första uppgiften om anfallarens besvikelse sipprade ut.

Om Ronaldo menar allvar med sitt hot hoppas jag att Real låter honom lämna. Bluffar portugisen hoppas jag att klubben sparkar ut honom med huvudet före. Det är hög tid att statuera ett exempel.

För det är inte första gången en spelare håller sin egen klubb gisslan på jakt efter att uppfylla sina högst egoistiska önskningar.

Den 19 augusti 2014 skrev Leo Messi i sociala medier att han, efter en tids spekulation, inte var säker på att hans karriär skulle fortsätta i FC Barcelona. Samma eftermiddag skrev argentinaren på ett nytt fyraårskontrakt.

Den 29 juni 2015 hotade Sergio Ramos att lämna Real Madrid för att skriva på för Manchester United. Den 17 augusti samma år skrev försvararen på ett nytt lukrativt kontrakt med de spanska klubben.

Den 15 april 2016 rapporteras att Cristiano Ronaldos träffat Paris Saint-Germains sportsliga ledning för att diskutera en övergång. Den 6 november förlängde portugisen sitt avtal med Real Madrid.

Den 1 juni 2016 träffade Neymar PSG:s president Nasser Al-Khelaif på semesterön Ibiza. På dagen en månad senare presenterade Barcelona kontraktsförlängningen med anfallaren.

Fansens förhoppningar utnyttjas

Förklaringen till att Neymar funderade på att lämna Barça? Den spanska statens utredning mot honom gällande ett misstänkt skattebrott. Samma argument som Leo Messi också använt i förhandlingarna kring det nya kontrakt han förväntas skriva under med Barcelona i sommar.

Ingenting är heligt när stjärnornas agenter ger sig ut på jakt efter fetare checkar till sina klienter (och sig själva). Klubbar hålls som gisslan, fans förhoppningar utnyttjas och till och med rättsväsendet används nu som kofot i försöken att ta sig in i allt större bankvalv.

Om Ronaldo trots allt menar allvar med sin vilja att lämna Real Madrid tycker jag klubben ska sälja honom. Real är en för stor och stolt klubb för att hålla en spelare kvar mot sin vilja. Spelar portugisen däremot ett spel hoppas jag att Madrid-klubben kastar ut honom med huvudet före.

Cristiano Ronaldo är världens just nu mest vinstgivande fotbollsspelare – Real Madrids i särklass viktigaste – men det finns en större poäng att göra här. Spelarnas makt har blivit för stor inom fotbollsvärlden och det är hög tid för klubbarna att ta den tillbaka.

Real Madrid är världens just nu största klubb, större än Cristiano Ronaldo, och jag är säker på att Ronaldo har mer att förlora än Real på skilsmässan. Jag är också säker på att fotbollen har massor att vinna på den.

Hör senaste avsnittet av Sillypodden på samma ämne

ARTIKELN HANDLAR OM