”Vill fansen ha en klubb som PSG?”

Mikael Lustig om stjärnmötet, PSG, pengarna och Champions League

Foto: PETER WIXTRÖM
Mikael Lustig.

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Maktbalansen Fotbollseuropa har skiftat inför tisdagens Champions League-premiär.

In på planen kliver franska Paris Saint-Germain nu plötsligt som en av titelfavoriterna.

På andra planhalvan väntar Mikael Lustig.

– De har världens mest spännande startelva just nu, säger 30-åringen till Sportbladet.

Fotbollsvärldens blickar kommer vara riktade mot Celtic Park på tisdagen när Paris Saint-Germain har europeisk premiärvisning för sitt nya skrytbygge. Världshistoriens dyraste och näst dyraste fotbollsspelare Neymar och Kylian Mbappé ska då testa sina färdigheter mot ett Celtic med Mikael Lustig i en förväntad nyckelroll.

– Det är klart att det kommer bli kul! Vi spelar i världens bästa fotbollsturnering och får möta världens bästa lag med de bästa spelarna. Sedan är väl PSG det lag som spenderat mest den här sommaren och fått extremt bra nyförvärv. De har den mest spännande startelva i världen just nu. Det blir en spännande match och en rolig upplevelse, säger Lustig.

”Neymar kommer tjäna in pengarna”

PSG:s satsning är samtidigt inte okontroversiell. Klubbens investeringar på 2,2 miljarder kronor för Neymar och 1,7 miljarder för Mbappé har väckt anklagelser om brott mot fotbollens finansiella regelverk. Andra menar att det faktum att klubben ägs av nationen Qatar dessutom snedvrider konkurrensen mot klubbar med mer traditionella ägaruppställningar.

– Det är så klart att det är galet det som händer nu men det kommer säkert bara bli större och större omsättning framöver. Att de köper Mbappé och Neymar för sådana extrema pengar är inte så jättekonstigt egentligen. Jag tror säkert att Neymar kommer tjäna in de pengarna för PSG ändå. Men det är klart att det är galna pengar.

Foto: GETTY

Hur ser du på att det faktiskt är ett land som finansierar det?

– Det är så världen ser ut nu och det gäller inte bara inom fotbollen. Pengar styr väldigt mycket och klubbar som vill ha framgång lägger mycket pengar. Sedan om det är rätt eller fel kan inte jag svara på, men som det känns nu finns det inget stopp utan det kommer bara bli mer och mer.

Upplever du det som rättvist för er att möta en klubb med ett helt land i ryggen?

– Nej, och som du säger blir det tuffare och tuffare för mindre lag men vi får inte in de pengarna i en klubb som Celtic. Det är en extremt stor klubb men vi får hitta andra sätt som att hitta unga spelare istället och sälja vidare för att få pengar. Sedan får man fråga sig vad fansen vill ha. Vill de ha en klubb som blir uppköpt av ett land? Jag vet inte vad PSG-fansen tycker men jag är tveksam till om Celtic-fansen hade uppskattat det.

Fem saker du inte visste inför årets CL 01:00

”Kommer pengarna in är de nog nöjda”

Bryr man sig som spelare om vem som äger din klubb?

– Det beror på. De flesta spelare spelar så klart fotboll för att tjäna pengar också och så länge pengarna kommer in på kontot är nog de flesta nöjda. Men det är såklart en oerhört svår och känslig fråga. Men det är som jag sa innan, det är så världen ser ut i dag och jag förstår också de klubbar som har svårt att säga nej till sådana pengar.

Det är samtidigt svåra frågor och kontroversiella ägarförhållanden som läggs åt sidan när spelarna väl kliver ut på Celtic Park på tisdagen. Då är det rekordprislappar och politik till trots fortfarande bara elva mot elva i Europas mest prestigefyllda fotbollsturnering.

– På förhand är PSG och Bayern München jättefavoriter att gå vidare från vår grupp, det borde de göra med den omsättning de har, men det blir spännande och förhoppningsvis kan vi chocka en motståndare. Det ska bli kul! PSG är en match där vi har allt att vinna och dessutom på hemmaplan där vi också vunnit mot bra lag förut. Man hoppas alltid men det är klart att de är jättefavoriter.