”Ola var nog arg”

Janne Andersson om okända spelet bakom målet och natten ensam på balkongen

FOTBOLL

Långt in på lördagsmorgonen satt Janne Andersson ensam kvar på balkongen på landslagshotellet och försökte förstå vad som hade hänt.

Att Ola Toivonens segermål mot Frankrike verkligen var på riktigt.

Och att han inte hade bytt ut anfallaren bara minuten tidigare.

– Ola var nog arg, säger förbundskaptenen.

När matchklockan tickade upp mot 90 minuter mot Frankrike på Friends Arena stod Sveriges förbundskapen Janne Andersson och hoppades att allt skulle ta slut. En som var slut var Ola Toivonen.

”Ola satt på knä på mittpunkten”

30-åringen, som hade gjort en stor arbetsinsats i matchen, hoppas på att bli utbytt men när Andersson till sist gjorde sin anfallsförändring blev det istället Marcus Berg som fick kliva av.

– Ola var nog arg. Han satt på knä på mittpunkten och var helt slut. Han var totalt färdig. Men det var ju ett genidrag så klart, säger Janne Andersson med ett leende.

Toivonen beskriver själv tröttheten:

– Jag var väldigt nöjd med 1–1 runt 70:e minuten för då hade vi det jobbigt. Då kände vi verkligen att nu börjar vi bli trötta men publiken hjälpte oss med extra energi, säger 30-åringen.

Janne säger att du nog blev arg när det var Marcus och inte du som byttes ut.

– Arg var jag nog inte men jag var tömd på energi. Jag trodde att han skulle ha kvar Marcus istället för mig. Men med facit i hand gör det ingenting.

”Är inte säker på att det hände”

För bara minuten senare landade franske målvakten Hugo Lloris huvudlösa rensning framför fötterna på Toivonen som från halva planen lyckades placera in bollen i det öppna målet till svensk seger 2–1. Något Janne Andersson vid lunchtid dagen efter fortfarande inte är helt säker på faktiskt har inträffat.

– Jag har inte sett målet igen ännu men jag ska se det för i min egen värld är jag inte säker på att det hände. Det är en så overklig känsla. Var det verkligen på riktigt? Kan det bli så? Men det var det. Det blev så.

Hur firade du i natt?

– Jag åt lite mat när vi kom tillbaka och sen satt vi och pratade att tag. Det var en sådan kväll när man inte vill gå och lägga sig så jag satt faktiskt ute på balkongen ensam här i natt till ganska sent och insöp den sköna atmosfären. Det är några gånger jag varit med i livet i idrottssammanhang om att den här dagen ska inte ta slut. Den får gärna fortsätta.

Foto: Janerik Henriksson/TT