AIK:s besked – slopar vd-tjänsten

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N
FOTBOLL

AIK:s vd Mikael Ahlerup kallades till ett möte med styrelsen.

Nu står det klart vilket besked han fick. Klubben slopar hans vd-roll och övergår till att ha en klubbdirektör för både AIK Fotboll AB och den ideella fotbollföreningen, AIK FF.

– Vi hoppas ha en person på plats i god tid inför nästa år, säger ordförande Per Bystedt i ett pressmeddelande.

Det var i eftermiddags uppgifter kom om att AIK:s vd Mikael Ahlerup blixtinkallats till ett möte med föreningens ordförande Per Bystedt.

Sportbladet och flera andra medier erfor att Ahlerup skulle tvingas bort från sin vd-post.

Och vid 22.44 i dag kom så till slut AIK:s väntade besked. Klubben gör en större organisationsförändring där Ahlerups roll som vd helt försvinner.

Slopar vd för klubbdirektör

I pressmeddelandet skriver AIK att föreningen i stället kommer att anställa en ny klubbdirektör – och att Ahlerup inte är aktuell för den tjänsten.

I praktiken kommer detta att bland annat återspeglas i en förändring av den högsta operativa ledningen genom införandet av en klubbdirektörsroll med sammantaget chefsansvar för både AIK FF och AFAB.

Klubbdirektören kommer att ha en sammanhållande och samordnande roll inom AIK Fotboll och kan liknas vid en koncernchefsroll. Klubbdirektören kommer att rekryteras utifrån och alltså inte rekryteras från varken bolaget eller föreningen”, skriver AIK.

”Lämplig tidpunkt”

Även Leif Karlsson, uppskattad chef för ungdomsverksamheten, har informerats om organisationsförändringen och de nya rollerna i AIK, skriver klubben. I pressmeddelandet antyds det att inte heller Karlssons funktion kommer att finnas kvar.

– Det är en lämplig tidpunkt att påbörja denna organisationsförändring. Säsongen är igång och arbetet med 2018 är ännu inte inne i en intensiv fas. Rekryteringsprocessen kommer sannolikt att ta en viss tid, men vi hoppas ha en person på plats i god tid inför nästa år, säger Per Bystedt, ordförande AIK Fotboll AB och AIK FF.

Turbulent period i AIK

Mikael Ahlerup tillträdde som vd för AIK Fotboll sommaren 2015 och har haft en huvudroll i klubbens infekterade bråk med sponsorn Lagardère, som Sportbladet granskade i vintras. Om eller när Ahlerup, som är fast anställd, lämnar klubben framgår inte av klubbens pressmeddelande.

Sportbladet har sökt Per Bystedt, Mikael Ahlerup och Leif Karlsson utan framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM